Πως διαγιγνώσκεται η ΓΟΠ;
Εφόσον υπάρχουν συμπτώματα (καούρες, επιστροφή υγρών ή στερεής τροφής στον οισοφάγο), απαιτείται γαστρεντερολογικός έλεγχος με γαστροσκόπηση. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται εάν υπάρχουν:
- ορατές μεταβολές (οισοφαγίτιδα) που επιβεβαιώνουν την παλινδρόμηση,
- ανατομικοί λόγοι για την παλινδρόμηση (π.χ. διαφραγματοκήλη – συνήθως μετριέται σε εκατοστά, χαλαρός σφιγκτήρας – συνήθως αναγράφεται βαθμός 1-4 κατά Hill),
- και λαμβάνονται βιοψίες για ιστολογικό έλεγχο φλεγμονής της περιοχής, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori), και οποιαδήποτε άλλο ενδιαφέρον σημείο.
Αρκετές φορές ωστόσο η γαστροσκόπηση δεν δείχνει ξεκάθαρα σημάδια παλινδρόμησης γαστρικού υγρού στον οισοφάγο, παρά την έντονη, χρόνια ή συμβατή συμπτωματολογία του ασθενούς.
Η ακριβής διάγνωσης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης τίθεται 24ωρη μέτηση p.H. (οξύτητας) του οισοφάγου, η πεχαμετρία οισοφάγου όπως είναι γνωστή.
Κατά την έξεταση αυτή μετράται η οξύτητα των υγρών του οισοφάγου κατά την διάρκεια ενός 24ώρου ενώ ταυτόχρονα ο ασθενής σημειώνει την ώρα που νιώθει ενόχληση (καούρες ή παλινδρόμηση υγρών/τροφής).
Ο συνδυασμός αυτών των δύο μελετάται ως προς την ύπαρξη παλινδρόμησης αλλά και τη συσχέτιση των συμπτωμάτων με την οξύτητα την κάθε στιγμή της ημέρας.
● Η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου είναι η υψηλότερη από αυτές που διαθέτουμε σήμερα, και διενεργείται με δύο τρόπους:
● Την μέθοδο Bravo όπου με μια γαστροσκόπηση τοποθετείται μια μικρή κάψουλα – μέγεθος χαπιού – στην άκρη του οισοφάγου. Η κάψουλα αυτή μετράει την οξύτητα του περιεχομένου του οισοφάγου και αποβάλλεται σε 48-96 ώρες μόνη της με τα κόπρανα. Δεν απαιτείται δηλαδή νέα γαστροσκόπηση για την αφαίρεσή της.
Μανομετρία Οισοφάγου
Μανομετρία Οισοφάγου
Εξίσου σημαντική εξέταση με την γαστροσκόπηση και την πεχαμετρία (ph-μετρία) είναι η μανομετρία του οισοφάγου που ολοκληρώνει τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο σε κάθε ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η υψηλής ανάλυσης μανομετρία του οισοφάγου καταγράφει την κινητικότητα του οισοφάγου, τις πιέσεις που αναπτύσσονται τόσο κατά μήκος του όσο και στην Γαστροοισοφαγική βαλβίδα κατά την διάρκεια της κατάποσης. Διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά και περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός λεπτού σωλήνα στον οισοφάγο.
Η σημασία της δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά, καθώς με βάση την μανομετρία επιλέγουμε τόσο τον τύπο της επέμβασης για κάθε ασθενή όσο και τις παραμέτρους της κάθε επέμβασης ξεχωριστά ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό και απροβλημάτιστο.