Τι ονομάζεται ομφαλοκήλη;

Oμφαλοκήλη ονομάζεται η διόγκωση του ομφαλού ή της περιοχής κοντά στον ομφαλό, η οποία δημιουργείται όταν τμήμα του εντέρου ή λίπος περάσει μέσα από ένα χάσμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η περιοχή του ομφαλού είναι ένα εκ γεννετής ασθενές σημείο του κοιλιακού τοιχώματος καθώς είναι το τελευταίο σημείο που κλείνει λίγο πρίν ή και μετά τη γέννηση, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κοιλακό τοίχωμα που σχηματίζεται οριστικά αρκετά πριν την γέννηση.

Εμφανίζεται σαν μία διαταραχή της φυσιολογικής εικόνας του ομφαλού και συνήθως καλύπτει την φυσιολογική εσοχή του. Στη θέση αυτής της εσοχής υπάρχει πλέον ένα «εξόγκωμα» , «φούσκωμα», το οποίο σε αρχικά στάδια υποχωρεί όταν ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση ή όταν ασκήσει πίεση στην περιοχή.

Όπως όλες οι κήλες, και η συγκεκριμένη μορφή κήλης μπορεί να γίνει αρκετά επώδυνη, και  επικίνδυνη εφόσον το περιεχόμενο εγκλωβιστεί στην περιοχή (δεν ανατάσσεται) οπότε μπορεί προκαλέσει νέκρωση του περιεχομένου της κήλης. Η επιπλοκή αυτή της κήλης απαιτεί επείγουσα χειρουργική διόρθωση.

Κατά συνέπεια, παρόλο που η διόρθωση της ομφαλοκήλης – εφόσον το περιεχόμενο ανατάσσεται – δεν επείγει, συνιστάται η χειρουργική διόρθωσή της το ταχύτερο δυνατό προκειμένου μια απλή επέμβαση ρουτίνας να μην μετατραπεί σε μια επείγουσα και ενδεχομένως μεγάλη.

Ποια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα. Ωστόσο είναι συχνότερη σε γυναίκες, κυρίως μετά την κύηση, αλλά και στα μωρά. Ωστόσο, στα νεογνά υποχωρεί από μόνη της κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

  • Πολλαπλές κυήσεις ή Συχνές κυήσεις
  • Έντονος και επίμονος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Άρση υπερβολικά μεγάλου βάρους
  • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
  • Παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού
  • Παχυσαρκία

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Κύριο σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι η διόγκωση της περιοχής του ομφαλού και η αλλαγή χρώματος στο δέρμα κοντά στον ομφαλό. Επιπλέον, η ενόχληση και ο πόνος είναι συμπτώματα της πάθησης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, είναι πιθανό να παρουσιαστούν εντερικές διαταραχές, δυσκολίες στην πέψη και αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Πώς πραγματοποιείται διάγνωση της ομφαλοκήλης;

Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται με κλινική εξέταση και ανάλυση του ιστορικού του ασθενούς. Σε λίγες περιπτώσεις, είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνει υπερηχογράφημα με σκοπό τη λεπτομερή απεικόνιση της περιοχής.

Πώς αντιμετωπίζεται η ομφαλοκήλη;

H κατάλληλη και οριστική θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση. Αναλόγως του μεγέθους της κήλης, πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά και έγκειται στη σύγκλειση του χάσματος της ομφαλοκήλης, είτε μόνο με ράμματα, είτε με τη χρήση πλέγματος. Ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή της ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής επέμβασης παίζει το μέγεθος της κήλης. Σε μεγάλου μεγέθους χάσμα προτιμότερη η λαπαροσκοπική προσέγγιση καθώς επιτρέπει την τοποθέτηση πλέγματος μεγαλύτερου μεγέθους μέσω πολύ μικρών τομών και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Αντίθετα, ομφαλοκήλες μικρού μεγέθους αποκαθιστώνται πολύ γρήγορα και εντελώς ανώδυνα με ανοιχτή προσέγγιση μέσω μιας μικρής (3-5 εκ.) κάτω από τον ομφαλό.  Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι μία επέμβαση ρουτίνας και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση.

Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά;

Είναι αρκετά σπάνιες οι επιπλοκές που παρουσιάζονται μετά το τέλος της επέμβασης. Ωστόσο, ο ιατρός σας κρατά πάντοτε ενήμερους σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε κατά την μετεγχειρητική περίοδο, όπως είναι η συλλογή υγρού τοπικά, η παρουσία αιματώματος ή ακόμα και κάποια πιθανή τοπική λοίμωξη, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά από τον ιατρό.

 

Ευ - Μεταβολισμός
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ