Free cookie consent management tool by TermsFeed
Icon logo - Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS

Παθήσεις

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ
ΚΥΣΤΗΣ

Skillful sonographer using ultrasound machine at work.
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι βλάβες ή αναπτύξεις του βλεννογόνου που εμφανίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη.
“Προσοχή! Η λέξη “πολύποδας” είναι συνυφασμένη με την έννοια της κακοήθειας στην Ελλάδα. Παρόλο που ένας πολύποδας μπορεί να έχει κακοήθεις δυνατότητες ή χαρακτηριστικά, αυτό δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε το σύνηθες. Χρήζουν, ωστόσο, της αρμόζουσας ανά περίπτωση θεραπείας ή παρακολούθησης.
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι, συνήθως, καλοήθεις και δεν έχουν συμπτώματα. Συνηθέστερα αποτελούν τυχαίο υπερηχογραφικό εύρημα. Εφόσον βρεθούν, είναι επιτακτική η παρακολούθησή τους με νέο υπερηχογράφημα ανά εξάμηνο ή έτος, εφόσον είναι μικροί (κάτω από ένα εκατοστό σε διάμετρο), ασυμπτωματικοί και σε άτομα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό με συναφείς κακοήθειες.
Ωστόσο, συνιστάται η απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης:
  • για πολύποδες που ανευρίσκονται μεγαλύτεροι από 1 εκατοστό.
  • στην περίπτωση που μεγαλώσουν κατά την παρακολούθηση ανεξαρτήτως μεγέθους!
  • όταν λόγω θέσης είναι συμπτωματικοί (δηλαδή εμποδίζουν τη ροή της χολής, προκαλώντας συμπτώματα όπως στις πέτρες της χολής).
  • Επίσης, όταν ανευρίσκονται περισσότεροι από ένας πολύποδες ταυτόχρονα, είναι μάλλον καλύτερο και ασφαλέστερο να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη, παρά να έχουμε μια αξιόπιστη υπερηχογραφική παρακολούθησή τους.
    Close up view doctor's hands making non-invasive procedure of tightening abdomen skin, using sensor with micro-focused ultrasound spot heat layers of skin, up to musculoaponeurotic system SMAS.
    Two female hands hold two white boxes with heart on a white background.
    Προσοχή!
    Η διάγνωση και παρακολούθηση των πολυπόδων – και γενικότερα των παθήσεων της χοληδόχου κύστης – γίνεται ακριβέστερα με υπερηχογράφημα. Τόσο η αξονική, όσο και η μαγνητική τομογραφία, ενώ είναι πολύ πιο λεπτομερείς εξετάσεις για παθήσεις στα γύρω όργανα, συμπεριλαμβανομένων των χοληφόρων αγγείων, δεν έχουν την ίδια απεικονιστική δυνατότητα με το υπερηχογράφημα για τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης (πέτρες, πολύποδες, χολοκυστίτιδα).
    Σημαντική σημείωση!
    Το υπερηχογράφημα αποτελεί μια εξαιρετικά λεπτομερή και ασφαλέστατη μέθοδο παρακολούθησης της χολής, όπως και πολλών άλλων παθήσεων. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χειριστή του μηχανήματος υπερήχων, αλλά και από την κατάσταση του ασθενούς, όσον αφορά στην απεικόνιση των οργάνων, αλλά και στις μετρήσεις. Κατά συνέπεια, δύο διαφορετικοί χειριστές του μηχανήματος σε διαφορετικές μέρες είναι δυνατόν να μη δουν τα ίδια ευρήματα ή να μη μετρήσουν τις ίδιες διαστάσεις σε διάφορα όργανα (π.χ. πέτρες, πολυποδες) στον ίδιο ασθενή! Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, η παρακολούθηση των ασθενών με υπερηχογράφημα να γίνεται από τον ίδιο ακτινολόγο.