Free cookie consent management tool by TermsFeed
Icon logo - Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS

Επεμβάσεις

ΑΝΤΙΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΕΣ

Healthcare and medical concept. Medicine doctor with stethoscope and gloves in hand and EKG Monitor with pulse electrocardiogram in hospital.
Αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις:
Οι αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα.
Ο καρδιοοισοφαγικός σφιγκτήρας είναι ένα σύνθετος και πολύπλοκος μηχανισμός, στη συμβολή (στο σημείο της ένωσης) του οισοφάγου και του στόμαχου. Η λειτουργία του είναι όμοια με αυτή μιας βαλβίδας που δεν επιτρέπει την επιστροφή του περιεχομένου του στόμαχου στον οισοφάγο.
Σήμερα υπάρχουν τριών ειδών επεμβάσεις για την παλινδρόμηση. Από την παλαιότερη προς την πιο σύγχρονη, είναι:
 • Θολοπλαστική
 • Επέμβαση LINX
 • Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική του Στομάχου (Nissen και παραλαγές της)
 • Πρόκειται για την παλαιότερη και πλέον δοκιμασμένη μέθοδο. Ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πριν ως ανοιχτή επέμβαση, αλλά πλέον – παραπάνω από 15 χρόνια γίνεται αποκλειστικά λαπαροσκοπικά, προσφέροντας καλύτερα ποσοστά επιτυχίας από την ανοιχτή και σαφώς γρηγορότερη ανάνηψη με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
  Close-up of purple stethoscope on desk of hospital doctor, woman in lab coat using smartphone in background
  Διαμέσου 5 μικρών τομών (μικρότερων των 2εκ.), και με τη χρήση κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων διενεργούνται 2 βήματα:
  1. Επαναφέρουμε την καρδιοοισοφαγική συμβολή 2-3εκ μέσα στην κοιλιακή χώρα. Το οισοφαγικό τρήμα του διαφράγματος (η τρύπα στο διάφραγμα από όπου περνάει ο οισοφάγος από το θώρακα στην κοιλιά, ράβεται, έτσι ώστε η διάμετρός της να είναι ακριβώς όσο αυτή του οισοφάγου.
  Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - surgery
  2. Κατόπιν το ανώτερο τμήμα του στομάχου (ο θόλος του στομάχου), τυλίγεται γύρω από το τμήμα του οισοφάγου που επαναφέραμε στην κοιλιά.
  Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - surgery

  Επεμβάσεις - Θολοπλαστική - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

  Επεμβάσεις - Θολοπλαστική - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

  Συχνές Ερωτήσεις

  Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η επέμβαση διαρκεί 60-90 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος της διαφραγματοκήλης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, ως 3 ώρες.

  Πόσο χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο;

  Ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί 24 ώρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μεγάλης διαφραγματοκήλης, 2 ημέρες.

  Πότε μπορώ να αρχίσω να τρώω;

  Από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα είναι απαραίτητο να αρχίσετε να πίνετε νερό, κατά προτίμηση παγωμένο. Για την πρώτη εβδομάδα η δίαιτα περιέχει μόνο υγρά, και κατόπιν σταδιακά (ανά εβδομάδα) μαλακές τροφές και επιστροφή στην κανονική διατροφή.

  Πρέπει να συνεχίσω τα φάρμακά μου για την παλινδρόμηση;

  Ο σκοπός της χειρουργική επέμβασης είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα διακόπτονται 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Ο λόγος συνέχισης για την περίοδο αυτή είναι καθαρά για την προστασία του στομάχου από τους απαραίτητους χειρισμούς κατά την επέμβαση.

  Πότε μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι;

  Μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και αισθανθείτε αρκετά δυνατοί. Συνήθως σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

  Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;

  Τα αυτοκόλλητα επιθέματα που χρησιμοποιούμε είναι αδιάβροχα, συνεπώς ακόμα και την ίδια μέρα μπορείτε να κάνετε ντους.

  Τι πρέπει να αποφεύγω μετά την επέμβαση;

  Θα σας δοθεί κατάλογος με τα φαγητά που θα πρέπει να αποφύγετε. Επίσης, για τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση θα πρέπει να αποφύγετε τη γυμναστική, και γενικώς την εργασία που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση.

  Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση αυτή;

  Πόνος: Παρόλο που τα επιφανειακά τραύματα είναι πολύ μικρά, το μέγεθος της επέμβασης είναι σημαντικό. Δεν θα υπάρχει οξύς πόνος, αλλά οπωσδήποτε θα αισθάνεστε ενόχληση στο πανω μέρος της κοιλιάς. Τα παυσίπονα που θα σας δώσουμε θα ελέγχουν απόλυτα αυτά τα συμπτώματα.

  Ναυτία: Τόσο η αναισθησία όσο και η ίδια η επέμβαση θα προκαλέσουν ήπια ναυτία. Μην ξεχνάτε ότι η ανατομία στο στομάχι σας μόλις άλλαξε, και ο οργανισμός θα χρειαστεί λίγες μέρες να συνηθίσει σε αυτό. Αντιεμετικά φάρμακα που συνταγογραφούμε ως ρουτίνα σε αυτές τις επεμβάσεις δεν θα επιτρέψουν την εμφάνιση ναυτίας.

  Δυσκολία στην κατάποση: Ήπιο άλγος κατά την κατάποση τις πρώτες μέρες είναι αναμενόμενο. Κρύα προς παγωμένα υγρά (νερό, τσάι κτλ αλλά όχι ανθρακούχα!), πολτώδη (κρέμα, ζελέ, παγωτό), μαζί με τα παυσίπονα, θα καταπραΰνουν τον όποιο πόνο.

  Πότε πρέπει να ξαναδώ το γιατρό;

  Η πρώτη επίσκεψη οργανώνεται για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τα φάρμακα έχουν ήδη διακοπεί, και η κανονική διατροφή έχει αρχίσει. Περιλαμβάνει κλινική εξέταση και λεπτομερής συζήτηση για την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την κατάποση. Σε 3 μήνες από την επέμβαση συνιστάται μια συνάντηση ακόμα, καθώς πλεον έχετε επανέλθει σε ένα κανονικό ρυθμό ζωής, χωρίς συμπτώματα παλινδρόμησης.
  Χαρακτηριστικές μεταβολές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από αυτή την επέμβαση είναι οι εξής:
  • Δυσκολία στο ρέψιμο. Τουλάχιστον αρχικά, είναι δύσκολο να ρευτούμε καθώς η «καινούρια» βαλβίδα είναι σφιχτή.
  • «Φούσκωμα». Άμεση απόρροια του προηγοόμενου: ο αέρας που φυσιολογικά καταπίνουμε (με το φαγητό, με το σαλιο), δεν μπορεί να βγει με το ρέψιμο οπότε το στομάχι φουσκώνει. Για αυτό το λόγο ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΡΗΤΑ ΤΑ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΠΟΤΑ.
  • Περισσότερα «αέρια»: Και πάλι απόρροια των προηγουμένων. Ο αέρας που αναφέραμε παραπάνω αποβάλλεται έτσι.
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι μεταβολές αυτές δεν εμφανίζονται σε όλους. Είναι απλά τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα, και μειώνονται ή σταματούν μέσα σε μερικές εβδομάδες/μήνες.