Icon logo - Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS

Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

ΕΠΕΜΒΑΣΗ
LINX

Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Επέμβαση Linx:

Η επέμβαση αυτή είναι μια νέα και επαναστατική προσθήκη στις επιλογές των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.
Το σύστημα LINX® είναι μια ιατρική συσκευή που τοποθετείται γύρω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LOS) χρησιμοποιώντας την λαπαροσκοπική τεχνική. Η συσκευή αποτελείται από ένα ειδικό «δαχτυλίδι» από μικρούς σφαιρικούς μαγνήτες κατασκευασμένους από τιτάνιο.
Οι μαγνήτες αυτοί μπορούν και κινούνται πάνω σε ένα λεπτό καλώδιο επίσης από τιτάνιο, λειτουργώντας έτσι σαν ένα «λάστιχο» γύρω από τον οισοφάγο. Το μέγεθος τους και το υλικό κατασκευής τους είναι ειδικά μελετημένο για να μην τραυματίζει ή ερεθίζει τους ιστούς.
Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - linx44
Όταν καταπίνουμε, ο βλωμός (η μπουκιά) «ανοίγει» το σύστημα του LINX και περνάει στο στομάχι. Όλη την υπόλοιπη ώρα όμως, οι μαγνήτες πλησιάζουν ο ένας τον άλλο και κλείνουν την καρδιοοισοφαγική συμβολή, απαγορεύοντας στο περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει στον οισοφάγο.
Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - linx4
Οι μαγνήτες βαθμονομούνται για να επιτρέπουν στις υψηλότερες γαστρικές πιέσεις να ανοίξουν τη συσκευή, αλλά δεν επιτρέπουν να ανοίξει από τη χαμηλότερη γαστρική πίεση της παλινδρόμησης. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα ανοίξει επίσης εάν υπάρχει ανάγκη απελευθέρωσης πίεσης στο στομάχι (κατά τις ερυγές (ρέψιμο) ή τον εμετό).
Τα δύο πρώτα βήματα της επέμβασης παραμένουν ίδια όπως στη θολοπλαστική κατά Nissen.
Το τρίτο βήμα όμως διαφοροποείται σημαντικά και ουσιαστικα. Στην περίπτωση αυτή, αφού επαναφέρουμε στην κοιλιά τον Καρδιο-οισοφαγικό σφιγκτήρα, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό λαπαροσκοπικό εργαλείο μεγάλης ακριβείας προκειμένου να μετρήσουμε τη διάμετρο του οισοφάγου του ασθενούς. Κατόπιν, επιλέγεται επί τόπου η αντίστοιχου μήκους συσκευή LINX, και τοποθετείται στο ύψος του φυσιολογικού σφιγκτήρα.
Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - linx

Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

Τα κύρια πλεονεκτήματά της είναι η αντιμετώπιση των μικρών αδυναμιών της θολοπλαστικής. Συγκεκριμένα:

 • Το μήκος του συστήματος μετράται και καθορίζεται με ακρίβεια χιλιοστών την ώρα του χειρουργείου, συγκεκριμένα για τον κάθε ασθενή. Δεν επαφίεται ή εξαρτάται από το εμπειρικό 3ο βημα της θολοπλαστικής.
 • Το σύστημα αυτό δεν απαιτεί στήριξη με ραφές – μικρότερος τραυματισμός από τη θολοπλαστική.
 • Πέραν του οισοφάγου, κανένα άλλο όργανο δεν χρησιμοποιείται – όπως το στομάχι στη θολοπλαστική (επίσης μικρότερος τραυματισμός και λιγότερες μεταβολές του πεπτικού συστήματος μετεγχειρητικά).
 • Η πιθανότητα αδυναμίας ρεψίματος ή εμετού ελαχιστοποιείται.
 • Hand of doctor on ultrasound machine close up
  Ουσιαστικα, είναι μια λιγότερο τραυματική επέμβαση. Κυρίως όμως είναι μια επέμβαση η διενέργεια της οποίας εξαρτάται από αντικειμενικές μετρήσεις και προσαρμόζεται με τεράστια ακρίβεια στον κάθε ασθενή ξεχωριστά την ώρα του χειρουργείου.

  Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

  Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

  Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι σημαντικά:

 • Η επέμβαση είναι ταχύτερη (ως μία ώρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων).
 • Ως λιγότερο τραυματική είναι σχεδόν ανώδυνη.
 • Καθώς ο νέος μηχανισμος βαλβίδας είναι επακριβώς μετρημένος, τα συνήθη μετεγχειρητικα συμπτώματα είναι σαφώς σπανιότερα εώς ανύπαρκτα.
 • Αποτελεί τη μοναδική λύση για την παλινδρόμηση σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε sleeve gastrectomy (γαστρικό μανίκι – επέμβαση παχυσαρκίας).
 • Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

  Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

  Το Linx δεν έχει μειονεκτήματα;

  Τα μοναδικά μειονεκτήματα του LINX είναι:
 • Ως μαγνητικό υλικό δεν μπορεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία με τους πιο ισχυρούς σύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους (>0.7 tesla). Η νέα γενια LINX ωστόσο (05/2015 και μετά) δεν έχει αυτόν τον περιορισμό.
 • Αποτελεί ξένο σώμα. Αυτό βοηθάει στο ότι θα παραμείνει ενεργό για πολλά χρόνια, ωστόσο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορει να προκαλέσει τη δημιουργία ουλής στην περιοχή, και δυσφαγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθεί. Σε ένα ελάχιστο ποσοστό (0.25%), έχει αναφερθεί η διείσδυση της συσκευής εντός του στομάχου.
 • Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

  Επεμβάσεις - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις - Επέμβαση Linx

  Συχνές Ερωτήσεις

  Πώς εμφυτεύεται το LINX;

  Το LINX εμφυτεύεται χρησιμοποιώντας μια χειρουργική τεχνική που ονομάζεται λαπαροσκόπηση. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί μικρές τομές στον κοιλιακό τοίχο για πρόσβαση στην περιοχή γύρω από τον οισοφάγο όπου θα τοποθετηθεί η συσκευή.

  Πότε μπορώ να αρχίσω να τρώω κανονικά ξανά;

  Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να επιστρέψουν σε μια κανονική δίαιτα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο LINX.

  Πότε μπορώ να επιστρέψω στις φυσιολογικές φυσικές δραστηριότητες;

  Οι ασθενείς είναι γενικά σε θέση να επιστρέψουν σε μη εντατική δραστηριότητα μέσα σε λίγες ημέρες.

  Θα μπορώ να ρευτώ ή να κάνω εμετώ με το LINX;

  Ναι. Το LINX διατηρεί φυσιολογική φυσιολογική λειτουργία, έτσι ώστε να μπορείτε να ρευτείτε ή να κάνετε εμετό ανάλογα με τις ανάγκες. Οι χάντρες τιτανίου ανοίγουν και κλείνουν για να επιτρέψουν στο φαγητό να περάσει στο στομάχι, και αν χρειαστεί να «επιστρέψει», μπορεί.

  Πόσο καιρό διαρκεί το LINX; Χαλάει; Λήγει;

  Είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για μια ζωή. Το LINX είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, και με μόνιμους μαγνήτες που σημαίνει ότι το LINX θα σας δουλέψει για πάρα πολλά χρόνια.

  Μπορώ να περάσω από την ασφάλεια των αεροδρομίων;

  Το LINX είναι σχεδιασμένο για να είναι συμβατό με την καθημερινή ζωή. Η συσκευή δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια του αεροδρομίου.

  Μπορώ να κάνω MRI;

  Υπάρχουν δύο εκδόσεις της συσκευής LINX. Το ένα είναι ασφαλές σε μηχανές σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας μέχρι 0,7T, το άλλο είναι ασφαλές έως 1,5T. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να αναφέρετο ότι φέρετε LINX – όπως και κάθε άλλο μεταλλικό εμφύτευμα (οδοντοστοιχία, αρθρώσεις κτλ), και να ενημερώσετε τον γιατρό σας.