Τι είναι η μηροκήλη και σε ποια άτομα εμφανίζεται συνήθως;

Οι μηροκήλες αποτελούν το 5%-7% του συνόλου των κηλών. Συγκεκριμένα, μηροκήλη ονομάζεται η κήλη της μηροβουβωνικής περιοχής, στην οποία ο κηλικός σάκος και το περιεχόμενο του εμφανίζονται διαμέσου του μηριαίου δακτυλίου (ένα στενό σημείο της πυέλου, το οποία εντοπίζεται μεταξύ του βουβωνικού συνδέσμου, του ηβικού οστού και των μηριαίων αγγείων της περιοχής). Η μηροκήλη εμφανίζεται πιο σπάνια από τη βουβωνοκήλη και παρατηρείται σε μεγάλη συχνότητα κυρίως στις γυναίκες. Το μέγεθός της συνήθως δεν ξεπερνά σε μέγεθος το 1 εκατοστό, οπότε δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, κυρίως στα άτομα τα οποία είναι υπέρβαρα.

Ποια είναι τα αίτια της μηροκήλης;

Η μηροκήλη μπορεί να αναπτυχθεί κυρίως εξαιτίας των ακολούθων παραγόντων:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Παχυσαρκία
  • Επίμονος βήχας
  • Πολλοί τοκετοί
  • Άρση μεγάλου βάρους
  • Γενετική προδιάθεση

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηροκήλης;

Συνήθως η μηροκήλη εκδηλώνεται με τοπική διόγκωση στην  περιοχή λίγο κάτω από τη βουβωνική χώρα (ψηλά στον μηρό) και μπορεί να συνοδεύεται από ήπια ή μέτριας έντασης ενόχληση. Η διόγκωση διακρίνεται κυρίως όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση, αλλά και κατά τη διάρκεια γυμναστικής. Συνηθέστερα δε, δεν ανατάσσεται/εξαφανίζεται με την πίεση ή την ξεκούραση.

Πως καταλαβαίνει ένας ασθενής ότι πρέπει να επισκεφθεί άμεσα ιατρό;

Από την στιγμή που η κήλη έχει διαγνωστεί στον ασθενή, τα συμπτώματα που συνήθως δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για χειρουργείο, είναι ο ξαφνικός και έντονος πόνος, καθώς και το κοκκίνισμα της περιοχής όπου βρίσκεται η μηροκήλη. Αν το χειρουργείο δεν πραγματοποιηθεί άμεσα, μπορεί να δημιουργηθεί νέκρωση στο περιεχόμενο της κήλης, οπότε μια απλή τακτική λαπαροσκοπική επέμβαση μετατρέπεται σε μια βαριά επείγουσα ανοιχτή.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της μηροκήλης;

Η διάγνωση της μηροκήλης είναι δύσκολη (κυρίως στις περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής είναι υπέρβαρος) και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών επιβάλλεται η διενέργεια υπερηχογραφήματος σε ύπτια αλλά και όρθια στάση του σώματος, οπότε μπορεί και να επιβεβαιωθεί. Στο υπερηχογράφημα, η μηροκήλη είναι πιθανόν να παρουσιάζει την εικόνα εγκυστωμένου υγρού (λόγω της περίσφιξης).

Πώς θεραπεύεται η μηροκήλη;

Η περίσφιξη της μηροκήλης αποτελεί μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να είναι απειλητική ακόμα για τη ζωή του ασθενούς. Γι’ αυτόν τον το λόγο, συνήθως απαιτείται η άμεση χειρουργική αντιμετώπισή της.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική μέθοδο οριστικής αντιμετώπισης της μηροκήλης. Eνδεδειγμένη επιλογή αποτελεί η ενδοσκοπική μέθοδος TEPP με την τοποθέτηση πλέγματος, καθώς ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες υποτροπής της κήλης ενώ συνοδεύεται από όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της μεθόδου (ανώδυνη, ταχεία κινητοποίηση και επιστροφή στην εργασία, ελάχιστος κίνδυνος επιπλοκών). Συγκεκριμένα, τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, η λαπαροσκοπική μέθοδος δημιουργεί μεγάλο πλεονέκτημα τόσο στον ασθενή, όσο και στον χειρουργό, αφού η διαδικασία είναι απλή και εύκολη και η ανάρρωση άμεση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιείται κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μέσω μικρών τομών (περίπου 0.5 εκ.) εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία σε έναν μικρό χώρο, στο σημείο που βρίσκεται το στόμιο της κήλης. Στην συνέχεια, αφού αναταχθεί η κήλη, τοποθετείται ειδικό πλέγμα, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Σε περίπτωση που ο χειρουργός το κρίνει απαραίτητο, είναι πιθανόν να επιλέξει την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με την χρήση πλέγματος, κατά την οποία πραγματοποιείται μία μικρή τομή στον μηριαίο δακτύλιο.

Τι ακολουθεί μετεγχειρητικά;

Με την ενδοσκοπική μέθοδο TEPP (εξωπεριτοναϊκή προσέγγιση) η νοσηλεία διαρκεί μερικές ώρες. Η κινητοποίηση είναι άμεση όπως και επιστροφή στη φυσιολογική διατροφή και καθημερινότητα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πρακτικά μηδενικός καθώς μερικά Depon για τις πρώτες 72 ώρες είναι υπεραρκετά.

επικοινωνία

επικοινωνία

Ευ - Μεταβολισμός
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ