Icon logo - Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS

Παθήσεις

Αιμορροϊδοπάθεια

Chair with cactus on color background
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Αν θέλουμε να είμαστε ανατομικά ακριβείς, οι αιμορροΐδες είναι αγγεία – αιμορροϊδικές αρτηρίες και η συνέχειά τους φλέβες – τα οποία βρίσκονται στον πρωκτό. Προφανώς έχουν μια πολύ συγκεκριμένη και σημαντική λειτουργία: προστατεύουν τον σφιγκτήρα – δηλαδή το μυ – του πρωκτού κατά την διάρκεια της αφόδευσης.
Εκείνη τη στιγμή, τα αιμορροϊδικά αγγεία διογκώνονται – φουσκώνουν – με αίμα, λειτουργώντας κατά κάποιον τρόπο ως «αερόσακοι», προστατεύοντας το σφιγκτήρα και το βλεννογόνο του πρωκτού από τραυματισμούς, κατά την διέλευση των κοπράνων.
Αμέσως μετά το τέλος της αφόδευσης, τα αγγεία αυτά ξεφουσκώνουν και επιστρέφουν στη φυσιολογική τους κατάσταση. Η παθολογική κατάσταση την οποία ονομάζουμε αιμορροϊδες – πιο σωστά αιμορροϊδοπάθεια – αφορά είτε στον τραυματισμό των αιμορροϊδικών αγγείων, με συνέπεια την αιμορραγία στο τέλος της αφόδευσης (είτε στο χαρτί, είτε στη λεκάνη), είτε συχνότερα στη θρόμβωση (πήξιμο) του αίματος μέσα στα αιμορροϊδικά αγγεία, με συνέπεια αυτά να παραμένουν φουσκωμένα/διατεταμένα και μετά το πέρας της αφόδευσης.
A stethoscope and large intestine shape made from plasticine over a gray background
Αναλόγως του μεγέθους του αγγείου, χαρακτηρίζουμε τις αιμορροΐδες με διαφορετικούς «βαθμούς»:
 • 1ου βαθμού: όταν οι αιμορροΐδες προπίπτουν μόνο στο κανάλι του πρωκτού (δεν τις βλέπουμε ή τις πιάνουμε) κατά την αφόδευση.
 • 2ου βαθμού: όταν βγαίνουν εκτός του πρωκτού κατά την αφόδευση, αλλά επανέρχονται αυτόματα στη φυσική τους θέση μετά από αυτή.
 • 3ου βαθμού: όταν χρειάζεται να τις επαναφέρουμε μέσα στον πρωκτό με το χέρι.
 • 4ου βαθμού: όταν δεν επανέρχονται εντός του πρωκτού ούτε με χειραγώγηση (με το χέρι).
 • Παθήσεις - Αιμορροϊδοπάθεια

  Παθήσεις - Αιμορροϊδοπάθεια

  Συμπτώματα

 • Αίμα στα κόπρανα:
 • Το συχνότερο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι μια μικρή αιμορραγία, την οποία την εντοπίζουμε είτε στο χαρτί υγείας είτε στη λεκάνη. Παρόλο που ως απώλεια αίματος είναι ελάχιστη, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τρομακτική, καθώς λίγες σταγόνες αίματος είναι αρκετές για να βάψουν κόκκινο το νερό της λεκάνης και το τοίχωμά της, προκαλώντας έντονη ανησυχία.
  ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα προέρχεται πιθανότατα από αιμορροϊδοπάθεια. Ωστόσο, την ίδια ή πιο ήπια εικόνα μπορούν να έχουν και άλλες σοβαρότερες παθήσεις του εντέρου. Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό να ζητάμε ιατρική γνώμη, αν η διάρκεια του φαινομένου είναι παραπάνω από ένα-δύο επεισόδια ή επαναλαμβανόμενο!
 • Ψηλαφητό μόρφωμα στον πρωκτό:
 • Με λίγο μικρότερη συχνότητα με την αιμορραγία εμφανίζεται και αυτό το σύμπτωμα – ψηλαφούμε κάτι στον πρωκτό συνήθως σα μικρό μπαλάκι. Στην περίπτωση αυτή, οι αιμορροίδες είναι ήδη τουλάχιστον 2ου βαθμού, συνηθέστερα δε 3ου ή 4ου, δηλαδή αρκετά προχωρημένες. Μπορεί να συνοδεύονται και από απώλεια αίματος (βλέπε παραπάνω). Η πραγματικότητα είναι ότι, αν η αιμορραγία δεν είναι σημαντική ή σταματήσει γρήγορα ή δε συνοδεύεται από πόνο, οι περισσότεροι δεν θα αναζητήσουν χειρουργό.
 • Πόνος:
 • Παρόλο που είναι το λιγότερο συχνό σύμπτωμα, είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα και ο συχνότερος λόγος που οι ασθενείς με αιμορροϊδες θα καταφύγουν στο χειρουργό επειγόντως. Ο πόνος εμφανίζεται όταν κάποια από τις αιμορροΐδες θρομβωθεί, δηλαδή το αίμα μέσα στα αιμορροϊδικά αγγεία προλάβει να πήξει. Πρόκειται για πολύ ισχυρό και ενοχλητικό πόνο τοπικά στον πρωκτό, ο οποίος δύσκολα ελέγχεται με παυσίπονα και που επανέρχεται, μόλις η δράση των φαρμάκων περάσει. Δεν επιτρέπει στον ασθενή να κάτσει ή να ενεργηθεί και πολλές φορές είναι έντονος, ακόμη και στο περπάτημα.
  ΠΡΟΣΟΧΗ! Η χειρουργική θεραπεία του πόνου των αιμορροΐδων – και όχι των ίδιων των αιμορροΐδων – είναι δυνατή κατά τις πρώτες 48 ώρες. Μέχρι τότε μπορούμε να «παροχετεύσουμε»/αφαιρέσουμε τον θρόμβο, κάνοντας τον έτσι μικρότερης χρονικής διάρκειας και ευκολότερα ελεγχόμενο με παυσίπονα. Μετά τις 48 ώρες, δυστυχώς, μοναδική επιλογή παραμένουν τα παυσίπονα. Ακόμα και έτσι, όμως, σε μια εβδομάδα περίπου το σύμπτωμα του πόνου υφίεται πρακτικά πλήρως.

  Παθήσεις - Αιμορροϊδοπάθεια

  Παθήσεις - Αιμορροϊδοπάθεια

  Ποια είναι τα αίτια;

  Τα αίτια της αιμορροϊδικής νόσου είναι ποικίλα. Ενέχονται παράγοντες διατροφικοί και περιβαλλοντικοί, καθώς και γενετικοί που αφορούν την ανατομία και αρχιτεκτονική των φλεβών.
  Αίτια της καθημερινής ζωής για την εμφάνιση ή επιδείνωση της αιμορροϊδοπάθειας είναι:
 • Κάποιες τροφές, οι οποίες φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση και τη βαρύτητα της αιμορροϊδοπάθειας.
 • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής – πολλές ώρες καθιστικής ή ορθοστατικής εργασίας, η έλλειψη άσκησης.
 • Η δυσκοιλιότητα, εκ των βασικών προδιαθεσικών παραγόντων, λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που προκαλείται κατά την αφόδευση.
 • Καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως βαριές χειρωνακτικές εργασίες, βήχας και πνευμονοπάθεια, παθήσεις του προστάτη, καθώς και η εγκυμοσύνη, μπορεί να προδιαθέσουν την εμφάνιση αιμορροΐδων.
 • Πιο σπάνιες παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού, όπως πυλαία υπέρταση – ηπατοπάθεια και άλλες.