Free cookie consent management tool by TermsFeed

Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

ΘΟΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
NISSEN

Θολοπλαστική κατά Nissen

Η θολοπλαστική κατά Nissen αποτελεί τη βασικότερη και πλέον συνήθη  αντιπαλινδρομική επέμβαση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μια συχνή κι εκφυλιστική πάθηση του οισοφαγικού σωλήνα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται κυρίως λόγω διαφραγματοκήλης, ένα τύπο εσωτερικής κήλης κατά τον οποίο τμήμα ή ολόκληρος ο θόλος του στομάχου εισέρχεται στο θώρακα. Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η επιστροφή (παλινδρόμηση) της τροφής και των στομαχικών περιεχομένων στον οισοφάγο.

Για την επέμβαση της θολοπλαστικής προτιμώνται συνήθως ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική μέθοδος.

Τι είναι οι αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις;

Οι αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα. Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολύπλοκο μηχανισμό, στη συμβολή (στο σημείο της ένωσης) του οισοφάγου και του στόμαχου. Η λειτουργία του είναι όμοια με αυτή μιας βαλβίδας που δεν επιτρέπει την επιστροφή του περιεχομένου του στόμαχου στον οισοφάγο.

Σήμερα, υπάρχουν δύο ειδών επεμβάσεις για την παλινδρόμηση. Από την παλαιότερη προς την πιο σύγχρονη, είναι:

  • Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική του Στομάχου (Nissen και παραλαγές της)
  • Επέμβαση LINX

Η θολοπλαστική κατά Nissen αποτελεί την παλαιότερη και πλέον δοκιμασμένη μέθοδο. Ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πριν ως ανοιχτή επέμβαση, αλλά πλέον γίνεται αποκλειστικά λαπαροσκοπικά για παραπάνω από 15 χρόνια. Προσφέρει σαφώς καλύτερα ποσοστά επιτυχίας από την ανοιχτή και σαφώς γρηγορότερη ανάνηψη, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Θολοπλαστική κατά Nissen

Θολοπλαστική κατά Nissen: Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται;

Αρχικά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, σε περίπτωση συνυπάρχει σοβαρού βαθμού διαφραγματοκήλη, ή όπου η συντηρητική αγωγή αποτύχει, ο ιατρός θα προτείνει τη διενέργεια επέμβασης. Ειδικότερα, θα συστήσει τη θολοπλαστική κατά Nissen στις κάτωθι περιπτώσεις:

Θολοπλαστική κατά Nissen
  • Αποτυχία φαρμακευτικής αγωγής: Παρά το γεγονός ότι η ειδική αγωγή για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χορηγείται σε ασθενείς με ήπια και μέτρια συμπτώματα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή αποτυγχάνει. Παράλληλα, η αντιπαλινδρομική αγωγή ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως οι γαστρικοί πολύποδες, μυϊκοί πόνοι και οι εντερικές δυσλειτουργίες.
Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - surgery
  • Επιπλοκές ΓΟΠ: Η αντιπαλινδρομική χειρουργική επέμβαση μπορεί να προταθεί σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών της παλινδρόμησης, όπως η αλλαγή των κυττάρων του βλεννογόνου του οισοφάγου (οισοφάγος Barret).
  • Επιπλοκές διαφραγματοκήλης: Η θολοπλαστική κατά Nissen έχει απόλυτη ένδειξη σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους διαφραγματοκήλης ( > 3 εκ. ), δυσφαγίας λόγω της διαφραγματοκήλης ή εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών συμπτωμάτων. Τέτοια μπορεί να είναι η ταχυκαρδία και η δύσπνοια.

Επεμβάσεις - Θολοπλαστική - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

Επεμβάσεις - Θολοπλαστική - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

Θολοπλαστική κατά Nissen: Πριν την επέμβαση

Απαραίτητος πριν τη διενέργεια θολοπλαστικής κατά Nissen είναι ο αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος. Αυτός πραγματοποιείται με σκοπό τον έλεγχο της κινητικότητας του οισοφάγου, της μορφολογίας και λειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, καθώς και του μεγέθους της διαφραγματοκήλης. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκλειστεί οποιαδήποτε μορφολογική αλλαγή στον οισοφάγο (π.χ. ουλώδης συρρίκνωση), η οποία θα χρειαστεί αντιμετώπιση.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τον προεγχειρητικό έλεγχο περιλαμβάνουν:

  • Οισοφαγοσκόπηση
  • Phμετρία
  • Μανομετρία

Θολοπλαστική κατά Nissen: Διαδικασία

Η επέμβαση πραγματοποιείται διαμέσου 5 μικρών τομών (μικρότερων των 2 εκ.), και με τη χρήση κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Αποτελείται από 2 γενικά βήματα:

  1. Επαναφέρουμε την καρδιοοισοφαγική συμβολή 2-3 εκ. μέσα στην κοιλιακή χώρα. Το οισοφαγικό τρήμα του διαφράγματος (η τρύπα στο διάφραγμα από όπου περνάει ο οισοφάγος από το θώρακα στην κοιλιά) ράβεται, έτσι ώστε η διάμετρός της να είναι ακριβώς όσο αυτή του οισοφάγου.
  2. Κατόπιν το ανώτερο τμήμα του στομάχου (ο θόλος του στομάχου), τυλίγεται γύρω από τον οισοφάγο, στο σημείο του τμήματος που επαναφέραμε στην κοιλιά.

Κατά μέσο όρο, η διάρκεια της θολοπλαστικής κατά Nissen είναι περίπου 60 με 90 λεπτά. Ο ακριβής χειρουργικός χρόνος εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης και το μέγεθος της διαφραγματοκήλης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να φτάσει και τις 3 ώρες.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από θολοπλαστική κατά Nissen

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει σε νοσηλεία για περίπου 24 ώρες. Εάν αισθάνεται αρκετά δυνατός, μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να κάνει ντους την ίδια ημέρα. Απαραίτητη είναι η συνέχιση της αντιπαλινδρομικής φαρμακευτικής αγωγής για περίπου 7 ημέρες μετά την επέμβαση, με σκοπό την προστασία του στομαχικού θόλου

Χαρακτηριστικές μεταβολές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από αυτή την επέμβαση είναι οι εξής:

  • Δυσκολία στο ρέψιμο: Τουλάχιστον αρχικά, είναι δύσκολο να ρευτούμε καθώς η «καινούρια» βαλβίδα είναι σφιχτή.
  • Φούσκωμα: Άμεση απόρροια του προηγούμενου, ο αέρας που φυσιολογικά καταπίνουμε (με το φαγητό, με το σάλιο), δεν μπορεί να βγει με το ρέψιμο, οπότε το στομάχι φουσκώνει. Για αυτό το λόγο απαγορεύονται ρητά τα ανθρακούχα ποτά.
  • Περισσότερα «αέρια»: Και πάλι απόρροια των προηγουμένων. Ο αέρας που αναφέραμε παραπάνω αποβάλλεται έτσι.

Άλλες, σπανιότερες επιπλοκές της θολοπλαστικής κατά Nissen είναι ο πόνος, η ναυτία και η ήπια δυσκαταποσία.

Σημαντικό: Οι μεταβολές αυτές δεν εμφανίζονται σε όλους. Είναι απλά τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα, και μειώνονται ή σταματούν μέσα σε μερικές εβδομάδες/μήνες.

Θολοπλαστική κατά Nissen: Διατροφικές συνήθειες & Αλλαγές

Μετά το χειρουργείο της θολοπλαστικής, ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει ειδική διατροφή. Αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να πιεί κρύο νερό, ενώ σταδιακά εισάγονται στη διατροφή οι μαλακές, υδαρείς τροφές, όπως το ζελέ. Σημαντικό είναι ο ασθενής να προτιμήσει τα μικρά, συχνά γεύματα. Τέλος, κάθε μορφής γυμναστική ή εργασία που προκαλεί αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση απαγορεύεται για περίπου 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Στέφανος Λαζαρίδης είναι Λαπαροσκόπος Χειρουργός Ανωτέρου Πεπτικού, Παχυσαρκίας και Παλινδρόμησης. Εξειδικεύτηκε και άσκησε την Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Πεπτικού ως Διευθυντής του Βρετανικού ΕΣΥ (NHS) επί σειρά ετών σε κορυφαία νοσοκομεία του Λονδίνου. Η μακρόχρονη εξειδικευμένη εμπειρία του στη Χειρουργική ανωτέρου πεπτικού τον καθιστά ιδανική επιλογή για κάθε ασθενή που πάσχει από Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Επεμβάσεις - Θολοπλαστική - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

Επεμβάσεις - Θολοπλαστική - Αντιπαλινδρομικές Επεμβάσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η επέμβαση διαρκεί 60-90 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος της διαφραγματοκήλης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, ως 3 ώρες.

Πόσο χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο;

Ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί 24 ώρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μεγάλης διαφραγματοκήλης, 2 ημέρες.

Πότε μπορώ να αρχίσω να τρώω;

Από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα είναι απαραίτητο να αρχίσετε να πίνετε νερό, κατά προτίμηση παγωμένο. Για την πρώτη εβδομάδα η δίαιτα περιέχει μόνο υγρά, και κατόπιν σταδιακά (ανά εβδομάδα) μαλακές τροφές και επιστροφή στην κανονική διατροφή.

Πρέπει να συνεχίσω τα φάρμακά μου για την παλινδρόμηση;

Ο σκοπός της χειρουργική επέμβασης είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα διακόπτονται 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Ο λόγος συνέχισης για την περίοδο αυτή είναι καθαρά για την προστασία του στομάχου από τους απαραίτητους χειρισμούς κατά την επέμβαση.

Πότε μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι;

Μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και αισθανθείτε αρκετά δυνατοί. Συνήθως σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;

Τα αυτοκόλλητα επιθέματα που χρησιμοποιούμε είναι αδιάβροχα, συνεπώς ακόμα και την ίδια μέρα μπορείτε να κάνετε ντους.

Τι πρέπει να αποφεύγω μετά την επέμβαση;

Θα σας δοθεί κατάλογος με τα φαγητά που θα πρέπει να αποφύγετε. Επίσης, για τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση θα πρέπει να αποφύγετε τη γυμναστική, και γενικώς την εργασία που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση αυτή;

Πόνος: Παρόλο που τα επιφανειακά τραύματα είναι πολύ μικρά, το μέγεθος της επέμβασης είναι σημαντικό. Δεν θα υπάρχει οξύς πόνος, αλλά οπωσδήποτε θα αισθάνεστε ενόχληση στο πανω μέρος της κοιλιάς. Τα παυσίπονα που θα σας δώσουμε θα ελέγχουν απόλυτα αυτά τα συμπτώματα.

Ναυτία: Τόσο η αναισθησία όσο και η ίδια η επέμβαση θα προκαλέσουν ήπια ναυτία. Μην ξεχνάτε ότι η ανατομία στο στομάχι σας μόλις άλλαξε, και ο οργανισμός θα χρειαστεί λίγες μέρες να συνηθίσει σε αυτό. Αντιεμετικά φάρμακα που συνταγογραφούμε ως ρουτίνα σε αυτές τις επεμβάσεις δεν θα επιτρέψουν την εμφάνιση ναυτίας.

Δυσκολία στην κατάποση: Ήπιο άλγος κατά την κατάποση τις πρώτες μέρες είναι αναμενόμενο. Κρύα προς παγωμένα υγρά (νερό, τσάι κτλ αλλά όχι ανθρακούχα!), πολτώδη (κρέμα, ζελέ, παγωτό), μαζί με τα παυσίπονα, θα καταπραΰνουν τον όποιο πόνο.

Πότε πρέπει να ξαναδώ το γιατρό;

Η πρώτη επίσκεψη οργανώνεται για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τα φάρμακα έχουν ήδη διακοπεί, και η κανονική διατροφή έχει αρχίσει. Περιλαμβάνει κλινική εξέταση και λεπτομερής συζήτηση για την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την κατάποση. Σε 3 μήνες από την επέμβαση συνιστάται μια συνάντηση ακόμα, καθώς πλεον έχετε επανέλθει σε ένα κανονικό ρυθμό ζωής, χωρίς συμπτώματα παλινδρόμησης.
Χαρακτηριστικές μεταβολές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από αυτή την επέμβαση είναι οι εξής:
  • Δυσκολία στο ρέψιμο. Τουλάχιστον αρχικά, είναι δύσκολο να ρευτούμε καθώς η «καινούρια» βαλβίδα είναι σφιχτή.
  • «Φούσκωμα». Άμεση απόρροια του προηγοόμενου: ο αέρας που φυσιολογικά καταπίνουμε (με το φαγητό, με το σαλιο), δεν μπορεί να βγει με το ρέψιμο οπότε το στομάχι φουσκώνει. Για αυτό το λόγο ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΡΗΤΑ ΤΑ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΠΟΤΑ.
  • Περισσότερα «αέρια»: Και πάλι απόρροια των προηγουμένων. Ο αέρας που αναφέραμε παραπάνω αποβάλλεται έτσι.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι μεταβολές αυτές δεν εμφανίζονται σε όλους. Είναι απλά τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα, και μειώνονται ή σταματούν μέσα σε μερικές εβδομάδες/μήνες.

Add Your Heading Text Here