Free cookie consent management tool by TermsFeed
Icon logo - Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS

Επεμβάσεις

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΠΟΡΟΥ

Damaged section of DNA. Genetic mutations. Genetic disorders, deviations. Paternity confirmation
Πρόκειται για μια υπέρ-εξειδικευμένη επέμβαση που επιβάλλεται να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς, τόσο στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική, όσο και στη χειρουργική ήπατος – παγκρέατος – χοληφόρων.
Η επέμβαση αυτή ενδείκνυται στους ασθενείς που παρουσιάζουν λιθίαση ή άλλες ενδοαυλικές αλλοιώσεις (πολύποδες, μορφώματα, πιθανές κακοήθειες) του χοληδόχου πόρου και των λοιπών χοληφόρων αγγείων.
Παρόλο που έχει πολλά κοινά βήματα με την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, στη διερεύνηση του χοληδόχου πόρου χρησιμοποιείται ακόμα ένα ειδικό εργαλείο – το χοληδοχοσκόπιο – το οποίο είναι ουσιαστικά μια ακόμα κάμερα πολύ μικρότερης διαμέτρου από αυτή της λαπαροσκόπησης.
Κατά τη διάρκεια της χολοκυστεκτομής, η κάμερα αυτή εισέρχεται στην κοιλιακή χώρα και υπό την καθοδήγηση της λαπαροσκοπικής κάμερας τοποθετείται μέσα στο χοληδόχο πόρο. Με τον τρόπο αυτό, σε μια δεύτερη οθόνη, παίρνουμε σε πραγματικό χρόνο εικόνα του εσωτερικού του χοληδόχου πόρου, εντοπίζοντας και αναγνωρίζοντας την όποια ανωμαλία (πέτρα, πολύποδα, πιθανή κακοήθεια).
First aid kit concept, medicine equipment set in a suitcase box
close up view of stethoscope on digital tablet isolated on white tablet
Επιπλέον και ακόμα σημαντικότερα, μέσω του μικρότερου αυτού εργαλείου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρής διαμέτρου εργαλεία, με τα οποία αφαιρούμε τις όποιες λίθους του χοληδόχου πόρου, ή παίρνουμε βιοψίες από μάζες/μορφώματα/πολύποδες, ή τοποθετούμε παροχετευτικούς σωλήνες από τον χοληδόχο στο έντερο (για την αντιμετώπιση ικτέρου).
Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή, υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθεί ο χοληδόχος πόρος και τα λοιπά χοληφόρα αγγεία, με μια εξειδικευμένη γαστροσκόπηση που ονομάζεται ERCP.
Ωστόσο, όταν συνυπάρχει παθολογία της χοληδόχου κύστης που επιβάλλουν την χολοκυστεκτομή, είτε όταν η ERCP αποτυγχάνει για οποιονδήποτε λόγο, η λαπαροσκοπική διερεύνηση του χοληδόχου πόρου υπερέχει έναντι της ERCP, καθώς αντιμετωπίζει τόσο την παθολογία της χοληδόχου κύστης, όσο και των χοληφόρων αγγείων σε μία επέμβαση, χωρίς την ανάγκη δεύτερης νοσηλείας ή αναισθησίας.
Πρέπει να τονιστεί και πάλι ότι η επέμβαση αυτή δεν ανήκει στη Γενική Χειρουργική. Απαιτεί υπερ-εξειδίκευση στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική και στη χειρουργική ήπατος – παγκρέατος – χοληφόρων και συγκεκριμένη εμπειρία σε ειδικά κέντρα από το χειρουργό που τη διενεργεί.