Επεμβάσεις

ΑΧΑΛΑΣΙΑ
ΜΥΟΤΟΜΗ HELLER

Μυοτομή κατά Heller
Από τις υπάρχουσες θεραπείες για την Αχαλασία του Οισοφάγου (φαρμακευτική, ενδοσκοπική – διαστολή, Botulinum) η Μυοτομή κατά Heller αποτελεί τη μέθοδο με τη μεγαλύτερη επιτυχία τόσο στο αποτέλεσμα όσο και στη διάρκεια. Η επέμβαση πλέον διεξάγεται λαπαροσκοπικά – μέσω 5 μικρών τομών ως 2εκ. – με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτατη επιστροφή στο σπίτι και κινητοποίηση.
Η επέμβαση
Όπως σε κάθε λαπαροσκοπική επέμβαση, διοχετεύεται ένα αβλαβές για τον οργανισμό αέριο – διοξείδιο του άνθρακα – μέσα στην κοιλιά προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τη διεξαγωγή του χειρουργείου. Κατόπιν με ειδικά εργαλεία και τη χρήση μιας κάμερας και οθόνης, το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, εκεί που συνδέεται με το στομάχι παρασκευάζεται (αποκολλάται) από τους παρακείμενους ιστούς. (τα βήματα αυτά είναι κοινά με τις επεμβάσεις για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
Στο σημείο αυτό γίνεται εμφανές το σημείο στένωσης που προκαλεί όλη τη συμπτωματολογία της αχαλασίας, καθώς ο οισοφάγος πάνω από τη στένωση είναι συνήθως διατεταμένος.
Η μυοτομή – το κυριο βήμα της επέμβασης – λαμβάνει χώρα κατόπιν: το μυικό περίβλημα του οισοφάγου – με ιδιαίτερη προσοχή ωστε να μην τραυματιστουν τα εσωτερικά περιβλήματα – διηνίζεται (δλδ οι μυικές ίνες απομακρύνονται μεταξύ τους χωρίς να κόβονται) σε κατάλληλο μήκος (συνήθως 8εκ) ωστε να συμπεριληφθεί το στενωμένο τμήμα.
Αναλόγως των ευρημάτων του προεγχειρητικού ελέγχου, αλλά και των διεγχειρητικών, το ανώτερο τμήμα του στομάχου «τυλίγεται» μερικώς πάνω από την περιοχή αυτή του οισοφάγου τόσο για προστασία αυτού, όσο και για την αντικατάσταση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Μειώνεται έτσι η πιθανότητα γαστροοισοφαγική παλινδρόμησης μετεγχειρητικά.

Επεμβάσεις - Αχαλασία - Μυοτομή Heller

Επεμβάσεις - Αχαλασία - Μυοτομή Heller

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Με τη λαπαροσκοπική προσέγγιση η μυοτομή κατά Heller διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Πόσο θα παραμείνω στο νοσοκομείο;

Την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο, διενεργείται μια ακόμη εξέταση διάβασης οισοφάγου και είτε την ίδια, είτε την επόμενη μέρα επιστρέφετε σπίτι.

Πότε μπορώ να φάω;

Άμεσα μετά τη διάβαση οισοφάγου μπορείτε να αρχίσετε να πίνετε υγρά ελεύθερα. Πάντοτε συνιστάται η αποφυγή αεριούχων και αλκοολούχων ποτών για ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων. Κατά τις επόμενες 4 εβδομάδες θα ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα που περιλαμβάνει υγρά και μαλακές τροφές, και σταδιακά θα επιστρέψετε σε ελεύθερη/κανονική διατροφή.

Πότε θα καταλάβω οτι πέτυχε η επέμβαση;

Μόλις πίειτε το πρώτο ποτήρι νερό!

Τι θα πρέπει να αποφύγω μετεγχειρητικά;

Όπως σε κάθε επέμβαση, πρέπει να αποφύγετε την άρση βάρους και τις σκληρές εργασίες για 2-4 εβδομάδες. Επίσης δεν θα πρέπει να οδηγήσετε όσο παίρνετε ισχυρά αναλγητικά – οπιοειδή.