Free cookie consent management tool by TermsFeed
Icon logo - Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS

Παλινδρόμηση

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ
ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Woman body fat belly. Obese Woman with fat upset about her belly. Fat woman with tight clothing worried about weight diet lifestyle concept
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί μια χαρακτηριστική νόσο της εποχής μας. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισής της τα τελευταία χρόνια οφείλεται:
  1. Στο σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής (γρήγορα γεύματα, λιπαρά φαγητά, κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, καθιστική ζωή)
  2. Στην ευκολότερη διάγνωσή της, καθώς η γαστροσκόπηση έχει γίνει ιδιαίτερα προσιτή και εύκολη
  3. Στη συχνή, παρατεταμένη και πολλές φορές άσκοπη χρήση των φαρμάκων για την παλινδρόμηση(losec κτλ).
Αυτό που συμβαίνει στη ΓΟΠ κατά κυριολεξία είναι η επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο (γαστρικα όξινα υγρά, χολή, φαγητό).
Ποια είναι τα αίτια της ΓΟΠ;
Μεταξύ στομάχου και οισοφάγου, ένας σύνθετος μηχανισμός λειτουργεί ως βαλβίδα και αποτρέπει την επιστροφή του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο: ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας.
Κατά τη φυσιολογική του λειτουργία, ο σφιγκτήρας αυτός χαλαρώνει (χάλαση) όταν καταπίνουμε, επιτρέποντας τη δίοδο του βλωμού (μπουκιάς) από τον οισοφάγο στο στόμαχο.
Το ίδιο συμβαίνει και κατά τις ερυγές (ρέψιμο) και τον εμετό, επιτρέποντας την αντίστροφη ροή. Αντίθετα, ο σφιγκτήρας αυτός παραμένει κλειστός όλη την υπόλοιπη ώρα, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση (επιστροφή) του γαστρικού περιεχομένου.
A woman in white dress suffering from acid reflux or GERD on a light gray background, Gastroesophageal Reflux Disease, The concept of Medical treatment and Healthcare
Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ανατομικοί και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του, όπως:
Stomach
  • Διαφραγματοκήλη
  • Παχυσαρκία
  • Διατροφή
  • Κάπνισμα
  • Αλκοόλ
  • Ηλικία
  • Κληρονομικότητα
Κατά συνέπεια, η βαλβίδα αυτή δε λειτουργεί επαρκώς ή και καθόλου. Έτσι, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί και επιστρέφει στον οισοφάγο είτε μόνο του ως οξύ, είτε ως παλινδρόμηση φαγητού ή και τα δύο.
Συνηθέστερα, όμως, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα και κατά συνέπεια την ΓΟΠ.
Stomach

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΓΟΠ;

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΓΟΠ;

● Οπισθοστερνικός καύσος: «καούρες» στην καθομιλουμένη.
● Οπισθοστερνικό άλγος: πόνος στο στήθος που πολλές φορές μοιάζει με καρδιακό άλγος. Προφανώς πρέπει κατ’ αρχάς να αποκλειστούν καρδιολογικά αίτια.
● Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: περιεχόμενο του στομάχου (φαγητό, στομαχικά υγρά) επιστρέφει στον οισοφάγο, κάποιες φορές ως και στο στόμα. Αφήνουν μεταλλική/πικρή γεύση, άσχημη αναπνοή.
● Δυσκαταποσία: η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτή με τη σειρά της προκαλεί δυσκινησία στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα τη δυσκολία κατάποσης. Σε χρόνιες περιπτώσεις, η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και στένωση (αχαλασία οισοφάγου).
● Αναπνευστικά προβλήματα: που πολλές φορές μοιάζουν με άσθμα.
● Βραχνάδα φωνής: καθώς οι φωνητικές χορδές επηρεάζονται.
● Χαλασμένα δόντια: από τα οξέα που μπορεί να φτάσουν ως στο στόμα είτε ως υγρά είτε ώς αέρια.
● Αίσθημα κόμπου: στο λαιμό.
● Σύνδρομο Barrett: Τα κύτταρα του οισοφάγου δεν είναι φτιαγμένα να αντέχουν στα όξινα στομαχικά υγρά, καθώς σε κανονικές συνθήκες σπάνια έρχονται σε επαφή. Στην περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και προκαλεί φλεγμονή. Ο οργανισμός ανταποκρίνεται στη μη φυσιολογική κατάσταση, αλλάζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα του κατώτερου οισοφάγου, με άλλα φυσιολογικά κύτταρα που είναι φτιαγμένα για να αντέχουν αυτές τις συνθήκες: αυτά του λεπτού εντέρου. Η αλλαγή αυτή είναι προκαρκινική. Δηλαδή, ενώ ΔΕΝ είναι κακοήθης εξ ορισμού, η πιθανότητα να εμφανιστεί κακοήθεια στο μέλλον είναι αυξημένη. Πλην της φαρμακευτικής αγωγής, είναι απαραίτητος ο τακτικός γαστρεντερολογικός έλεγχος με βιοψίες. Το σύνδρομο Barrett αποτελεί σχετική ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση της παλινδρόμησης.