Free cookie consent management tool by TermsFeed
Icon logo - Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS

Παλινδρόμηση

ΦΑΡΜΑΚΑ
Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

cure pills
Φαρμακευτική αγωγή
Τα σύγχρονα φαρμακευτικά μέσα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και έχουν μεγάλο βαθμό επιτυχίας στον έλεγχο του οπισθοστερνικού καύσου (καούρες) και της φλεγμονής (οισοφαγίτιδα στην γαστροσκόπηση). Κατά συνέπεια, το σύνολο των ασθενών που πρωτοεμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ξεκινάει με:
1. μια δοκιμαστική περίοδο φαρμακευτικής αγωγής, συνήθως κάποια πραζόλη (υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα της οικογένειας αυτής με παρόμοια αποτελέσματα) και
2. κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως αποφυγή διαφόρων φαγητών (όξινα, λαδερά, φύλλο ζύμης, ανθρακούχα ποτά κ.α.), περισσότερα μαξιλάρια στον ύπνο ή και σήκωμα του κεφαλιού του κρεβατιού, νηστεία 3-4 ωρών πριν την κατάκλιση.
Ποια τα μειονεκτήματα της φαρμακευτικής αγωγής για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
● Το βασικό μειονέκτημα της φαρμακευτικής αγωγής είναι ότι διαρκεί εφ’ όρου ζωής, δηλαδή συνήθως αρκετές δεκαετίες. Αυτό συνεπάγεται:
  1. την ανάγκης λήψης χαπιών για πάντα μια ή δύο φορές την ημέρα και
  2. την αυξημένη πιθανότητα να παρουσιαστούν όλες οι πιθανές επιπλοκές των φαρμάκων αυτών (π.χ. ατροφική γαστρίτιδα, πολύποδες στομάχου, οστεοπόρωση κ.α.)
Ασθενείς νεαρής ηλικίας, που προσβλέπουν σε δεκαετίες συνεχούς λήψης φαρμακευτικής αγωγής, προτιμούν την πιο δραστική λύση της χειρουργικής επέμβασης από το να λαμβάνουν φάρμακα για πολλά χρόνια, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.
● Η φαρμακευτική αγωγή ΔΕ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ την παλινδρόμηση. Βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα, αλλά δε διορθώνει την χαλασμένη γαστροοισοφαγική βαλβίδα ή την διαφραγματοκήλη. Τα φάρμακα αυτά, καθώς προκαλούν μείωση της παραγωγής οξέος στο στομάχι, σταματούν τις «καούρες» όσο λαμβάνονται, αλλά το περιεχόμενο του στομάχου εξακολουθεί να γυρίζει στον οισοφάγο (παλινδρόμηση).
Σημαντική παράμετρο αποτελεί, επίσης, η οικονομική επιβάρυνση της μακροχρόνιας θεραπευτικής αγωγής. Είναι αποδεδειγμένο ότι το κόστος μιας χειρουργικής επέμβασης για την ΓΟΠ αποσβένεται σε 15-20 χρόνια, ακόμα και με τη χρήση φθηνότερων γενόσημων σκευασμάτων – για τα οποία γίνεται πολύς λόγος σήμερα.

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις) έχουν ως στόχο την διόρθωση της πρωταρχικής αιτίας της παλινδρόμησης: την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης (εφόσον υπάρχει) και την ενίσχυση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πλήρης αντιμετώπιση της επιστροφής οξέος ή άλλου περιεχομένου στο στομάχι και κατά συνέπεια σταματούν πλήρως όλα τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Κατά συνέπεια, διακόπτεται άμεσα η φαρμακευτική αγωγή, ενώ πλέον οι βλάβες από τα γαστρικά οξέα στον οισοφάγο και τα υπόλοιπα όργανα (φωνητικές χορδές, δόντια, πνεύμονες, μύτη) διορθώνονται από τον οργανισμό, εφόσον η παλινδρόμηση δεν έχει παραμεληθεί για χρόνια. Είναι προφανές ότι σε σύγκριση με την χρόνια φαρμακευτική θεραπεία, η χειρουργική αντιμετώπιση υπερτερεί σημαντικά.
Κατά συνέπεια, η χειρουργική θεραπεία της Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενδείκνυται σε:
  1. ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στη φαρμακευτική αγωγή
  2. νέους σε ηλικία ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.
  3. ασθενείς που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.
  4. οισοφάγος Barrett (σχετική ένδειξη
Πλέον υπάρχουν (και στην Ελλάδα) δύο ειδών επεμβάσεις για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι οποίες διενεργούνται αποκλειστικά λαπαροσκοπικά:
  • Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική (κατά Nissen)
  • Το σύστημα αντιμετώπισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης LINX
Medicines or surgery
Doctor's glove