Free cookie consent management tool by TermsFeed

Παλινδρόμηση

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ SLEEVE

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από sleeve

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια νόσος που σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία. Το μεγάλο σωματικό βάρος – που συχνά εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιά – προκαλεί αύξηση της πίεσης στα όργανα της κοιλιάς και κυρίως στο στομάχι. Η πίεση αυτή με τη σειρά της προκαλεί είτε τη δημιουργία διαφραγματοκήλης – μια από τις συχνότερες αιτίες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης – είτε αύξηση της πίεσης μέσα στο στομάχι. Η πίεση αυτή γίνεται εντονότερη όταν η ανατομία του στομάχου αλλάζει, όπως μετά από γαστρεκτομή sleeve.

Και στις δύο περιπτώσεις, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο προκαλώντας τα γνωστά συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση μετά από Sleeve: Πώς σχετίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το γαστρικό μανίκι;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από Sleeve

Το γαστρικό μανίκι, ή sleeve γαστρεκτομή, αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις παχυσαρκίας. Προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα απώλειας βάρους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι πολύ συχνά μπορεί είτε να επιδεινώσει, είτε να προκαλέσει εκ νέου γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Φαίνεται οξύμωρο να παρουσιάζεται νέα, ή να χειροτερεύει προϋπάρχουσα παλινδρόμηση μετά από μια sleeve γαστρεκτομή, εφόσον το βάρος μειώνεται μετά από την επέμβαση. Ωστόσο, μετά από ένα γαστρικό μανίκι, δεν είναι το βάρος αυτό που ευθύνεται για την παλινδρόμηση, αλλά η καινούργια ανατομία του στομάχου.

Ένα φυσιολογικό στομάχι είναι αρκετά μεγάλο σε όγκο (1-1.5 λίτρα) κι ελαστικό – δηλαδή μπορεί να φουσκώσει. Διαθέτει δύο βαλβίδες, αυτή του οισοφάγου κι αυτή του λεπτού εντέρου. Οι βαλβίδες κλείνουν, και κρατούν το περιεχόμενο φαγητό μέσα στο στομάχι όσο διαρκεί η ανάμειξη της τροφής με τα οξέα του στομάχου. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η πίεση μέσα στο στομάχι είναι μεγάλη και την καταλαβαίνουμε συχνά ως «φούσκωμα».

Το καινούριο στομάχι μετά από την επέμβαση sleeve είναι μικρότερο και πολύ λιγότερο ελαστικό από ένα φυσιολογικό στομάχι. Όταν οι βαλβίδες κλείνουν, οι πιέσεις στο στομάχι αυξάνονται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, προκαλώντας πιθανώς διαρροές. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στην βαλβίδα με τον οισοφάγο, καθώς είναι η πιο αδύναμη από τις δύο. Στην ουσία, αυτή η αύξηση της πίεσης είναι που προκαλεί συμπτώματα παλινδρόμησης. Τελικά, η γαστροοισοφαγική βαλβίδα παύει να λειτουργεί φυσιολογικά και τα συμπτώματα γίνονται μόνιμα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από Sleeve: Πρόληψη

Η επιδείνωση της παλινδρόμησης μετά από sleeve γαστρεκτομή μπορεί να προληφθεί. Η επέμβαση αυτή πρέπει να αποφεύγεται σε παχύσαρκους ασθενείς που ήδη έχουν παλινδρόμηση, εκτός και αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Οι πιθανότητες να χειροτερέψει η παλινδρόμηση στα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα υψηλές, ανεξαρτήτως απώλειας βάρους. Γι’ αυτό, ο ιατρός οφείλει να αναζητά άλλες μεθόδους επίλυσης του προβλήματος της παχυσαρκίας. Η επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό bypass) αποτελεί από τη φύση της μια επέμβαση που σταματά άμεσα και ολοκληρωτικά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αποτελεί την επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση παχυσαρκίας σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από sleeve
Healthy food. Varietes of green healthy food vegetables and fruits. Healthy eating, keto diet, dieting concept. Top view

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από Sleeve;

Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές λύσεις, τόσο για τα άτομα που παρουσίασαν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση για πρώτη φορά μετά την επέμβαση, όσο και για αυτούς που πλέον είναι αργά για να το προλάβουν.

Μετατροπή σε γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη)

Βασική ιδέα στην μετατροπή αυτή είναι η παράκαμψη του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου, καθώς και της μίας από τις δύο βαλβίδες του. Τα γαστρικά υγρά και η τροφή περνούν χωρίς εμπόδιο, και φτάνουν κατευθείαν στο λεπτό έντερο. Η παλινδρόμηση σταματάει άμεσα, καθώς η πίεση στο στομάχι μειώνεται.

Τα πλεονεκτήματα της μετατροπής σε γαστρική παράκαμψη είναι πολυάριθμα, και περιλαμβάνουν:

  • Αποτροπή παραγωγής μεγάλης ποσότητας γαστρικού οξέος, αφού το εναπομείναν τμήμα του στομάχου είναι μικρό.
  • Συνεχής κένωση του στομάχου από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιεχόμενο να παλινδρομήσει.
  • Ευκολότερος έλεγχος βάρους, αφού η γαστρική παράκαμψη είναι αποτελεσματικότερη επέμβαση από το γαστρικό μανίκι.

Αντιπαλινδρομική επέμβαση LINX

Αντιπαλινδρομική επέμβαση LINX

Μετά από ένα γαστρικό μανίκι, η διενέργεια της κλασικής αντιπαλινδρομικής επέμβασης θολοπλαστικής κατά Nissen είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς το τμήμα του στομάχου που χρειαζόμαστε για αυτή έχει εξαιρεθεί.

Η αντιπαλινδρομική επέμβαση LINX είναι νεότερη, και σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τη Nissen επέμβαση, οι οποία χρησιμοποιείται παραπάνω από 10 χρόνια. Στην επέμβαση LINX τοποθετείται γύρω από την φυσιολογική βαλβίδα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου ένα «δαχτυλίδι» από μαγνήτες, το οποίο ενισχύει την λειτουργία του σφιγκτήρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό.

Καθώς δεν επηρεάζει και δεν επηρεάζεται από την ανατομία του στομάχου, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και αν αυτή έχει αλλάξει. Εγκαθίσταται λαπαροσκοπικά, γρήγορα και με ασφάλεια, προσφέροντας άμεση και μακροχρόνια θεραπεία των συμπτωμάτων. Παράλληλα, επιτρέπει στον ασθενή τόσο να ρευτεί όσο και να κάνει εμετό όταν χρειάζεται.

Ο Δρ. Στέφανος Λαζαρίδης  είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Χειρουργική του Ανώτερου Πεπτικού, τις επεμβάσεις παλινδρόμησης και την Χειρουργική Μεταβολισμού και Παχυσαρκίας. Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σε μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Λονδίνου όπου εργάστηκε στο βαθμό του Διευθυντή του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) καθιστώντας τον ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση των επιπλοκών των επεμβάσεων παχυσαρκίας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.