Free cookie consent management tool by TermsFeed

Παθήσεις

ΚΗΛΕΣ

Medical stethoscope head and red heart on blue background. heart disease, rate measure, Cardio therapeutist, arrhythmia concept.

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι από τις συνηθέστερες καταστάσεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά, τόσο στη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και στην ταχεία επάνοδο στη φυσιολογική ζωή.

Κυρίως, η λαπαροσκοπική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με ελάχιστο ως καθόλου πόνο και πρακτικά χωρίς καμία μεταβολή στις καθημερινές συνήθειες και λειτουργίες, ήδη από την ημέρα της επέμβασης.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής των κηλών εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από τον χειρουργό. Αυτό ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη λαπαροσκοπική προσέγγιση.

Τι ορίζεται ως κήλη;

Ως κήλη ορίζεται η πρόπτωση ενός σπλάχνου μέσω ενός ανοίγματος του τοιχώματος της κοιλιάς (συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν).

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το προπίπτον όργανο καλύπτεται από το περιτόναιο, το υποδόριο λίπος και το δέρμα, αλλά δεν περικλείεται από τους κοιλιακούς μύες.

Κλινικά εμφανίζεται ως ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα, μικρό στην αρχή, μαλακό, χωρίς ιδιαίτερο πόνο, που εξαφανίζεται με την πίεση.

Red heart and stethoscope on white wooden background. Healthcare and medical concept
Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS
Φυσιολογικό Τοίχωμα
Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - κήλες
Κοιλιακό Τοίχωμα με Κήλη

Σε ποιες θέσεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν κήλες;

  • Οι συνήθεις θέσεις για την ανάπτυξη μιας κήλης είναι:

    • οι βουβωνικές χώρες, η βουβωνοκήλη (συχνότερα στους άνδρες) και η  μηροκήλη (συχνότερα στις γυναίκες).
    • ο ομφαλός (ομφαλοκήλες).
    • το επιγάστριο (επιγαστρικές κήλες).
    • οι χειρουργικές τομές (μετεγχειρητικές κήλες).
    • το διάφραγμα (διαφραγματοκήλες).
Στέφανος Λαζαρίδης ,MD,FRCS - κήλες

Ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης των κηλών;

Ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης των κηλών;

Όπως προαναφέρθηκε, οι  κήλες εμφανίζονται όταν ένα όργανο ή ιστός προβάλλει μέσα από ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Τα αίτια σχετίζονται με την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που μπορεί να προκληθεί από χρόνια δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, έντονη σωματική καταπόνηση, κ.ά. Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες εξασθενούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Στις γυναίκες προδιαθεσικό παράγοντα, αποτελεί η εγκυμοσύνη. Παράλληλα, μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική κήλη.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι κήλες;

Τα πρώτα συμπτώματα μιας κήλης είναι συνήθως πόνος ή ευαισθησία στην περιοχή. Τα συμπτώματα αυτά  συνοδεύουν κάποιο εξόγκωμα, το οποίο υποχωρεί με την πίεση ή όταν ξαπλώνουμε (ανάταξη).

Επίσης, οι κήλες χαρακτηρίζονται και από την εκδήλωση των κάτωθι συμπτωμάτων:

  • Πολύ σπάνια, ο πόνος/ευαισθησίαείναι το μόνο σύμπτωμα – ιδίως σε υπέρβαρα άτομα με αυξημένο υποδόριο στρώμα.
  • Τα επεισόδια δυσανεξίας που προκαλούνται από τις κήλες είναι συνήθως χειρότερα στο τέλος της ημέρας και υφίενται τη νύχτα, όταν ο ασθενής ξαπλώνει και η κήλη ανατάσσεται αυτόματα.
  • Οι πιο πολλές κήλες αναπτύσσονται αθόρυβα, αλλά μερικές επιβαρύνονται από ένα μεγάλης έντασης μυϊκό συμβάν – π.χ. άρση βαρέως αντικειμένου, σκληρή εργασία κτλ.
  • Η φυσική εξέλιξη της κήλης είναι η αύξηση του μεγέθους της (σε εντυπωσιακό βαθμό), η οποία είναι σταδιακή, μέχρι του σημείου που δεν υποχωρεί με την πίεση ή στην ύπτια θέση.

Κήλες & Θεραπεία

Κήλες & Θεραπεία

Όλες οι κήλες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά, εκτός και αν τοπικοί ή συστηματικοί παράγοντες του ασθενούς αποκλείουν την ασφαλή έκβαση της επέμβασης.

Η χειρουργική αποκατάσταση των ανεπίπλεκτων κηλών δεν αποτελεί επείγον χειρουργείο. Κατά πάσα πιθανότητα μια κήλη προϋπήρχε αρκετό καιρό πριν διαγνωστεί ή γίνει ορατή. Συνεπώς γραφικές φράσεις όπως «είναι τεράστιος ο κίνδυνος», «ζεις με μια βόμβα στην κοιλιά σου» κτλ. δεν ισχύουν.

Ωστόσο, συνιστάται ρητώς η επέμβαση το συντομότερο δυνατόν, καθώς και ιδιαίτερη προσοχή κατά την περίοδο αναμονής, για να αποφευχθεί μια επιπλοκή που θα μετατρέψει μια χαμηλού βαθμού δυσκολίας λαπαροσκοπική επέμβαση σε μια δύσκολη ανοιχτή ή ένα τακτικό χειρουργείο σε επείγον.

Στις γυναίκες προδιαθεσικό παράγοντα, αποτελεί η εγκυμοσύνη. Παράλληλα, μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική κήλη.

Για ποιον λόγο οι κήλες πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά, όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά τη διάγνωσή τους;

Η σοβαρότερη επιπλοκή μιας κήλης είναι η περίσφιξη (στραγγαλισμός) με κίνδυνο νέκρωσης του περιεχομένου (έντερο, λίπος). Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από ισχυρό πόνο, τοπικά ή/και σε όλη την κοιλιά, ναυτία, εμετούς και αναστολή αερίων και κοπράνων (εντερική απόφραξη), αν στραγγαλίζεται έντερο. Μια περιεσφιγμένη κήλη απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση με πρωταρχικό στόχο την διάσωση του στραγγαλισμένου εντέρου αν είναι βιώσιμο, διαφορετικά απαιτείται η εκτομή του πάσχοντος τμήματος του εντέρου. Σε κάθε περίπτωση, από μια επέμβαση χωρίς νοσηλεία για επιδιόρθωση μιας απλής κήλης, καταλήγουμε σε μια επείγουσα βαριά επέμβαση με πολυήμερη νοσηλεία αν υπάρξει περίσφιξη.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κηλών

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κηλών

Η μεγαλύτερη επανάσταση στην αντιμετώπιση των κηλών υπήρξε η τοποθέτηση πλέγματος, μειώνοντας δραματικά τα ποσοστά υποτροπής. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών με πλέγμα προσφέρει την πλέον σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο με σημαντικά οφέλη για τον ασθενή. Μέσω μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα, εισάγεται το λαπαροσκόπιο και εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία, επιτρέποντας την αποκατάσταση της κήλης με υψηλή ακρίβεια.

Συγκριτικά με την ανοικτή επέμβαση, η λαπαροσκοπική χειρουργική συνεπάγεται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση χωρίς να μεταβάλλει την φυσιολογική ανατομία και χωρίς την αφαίρεση ιστών. Η διάρκεια νοσηλείας είναι συντομότερη, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται συνήθως μετά από λίγες ημέρες.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος ενδείκνυται για διάφορους τύπους κηλών, συμπεριλαμβανομένων των μετεγχειρητικών κηλών, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα. Ο προεγχειρητικός έλεγχος  είναι ενδελεχής και αξιολογεί εάν ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Επιπροσθέτως, η επιλογή ενός έμπειρου χειρουργού είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της επέμβασης. Η θεραπεία της κήλης μέσω λαπαροσκόπησης προσφέρει ελάχιστη καταπόνηση των ιστών και βέλτιστη αποκατάσταση της ανατομίας του ασθενούς.

Μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και τη γενική κατάστασή του. Σε λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις, η έξοδος από το νοσοκομείο συνήθως πραγματοποιείται την ίδια ημέρα. Η πλήρης ανάρρωση εκτιμάται σε 1-6 εβδομάδες (αναλόγως του είδους της κήλης), με σταδιακή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανιστεί ήπια δυσφορία ή πόνος στο σημείο της επέμβασης που αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά (Depon). Η πρώιμη κινητοποίηση του ασθενούς επιβάλλεται, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών, όπως η φλεβική θρόμβωση. Τέλος, η άρση βαρέων αντικειμένων θα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Για την ομαλή αποκατάσταση, συνιστάται ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή καταστάσεων που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η δυσκοιλιότητα και ο έντονος βήχας. Η συμμόρφωση με τις μετεγχειρητικές οδηγίες του χειρουργού είναι καθοριστική για την αποφυγή υποτροπής και την εξασφάλιση του βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος.

Κήλες και ρομποτική χειρουργική

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ρομποτική χειρουργική  δεν πλεονεκτεί της λαπαροσκοπικής στα περισσότερα είδη κήλης (ομφαλοκήλη, διαφραγματοκήλη) ενώ μειονεκτεί στις βουβωνοκήλες και μηροκήλες. Ωστόσο, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των  μετεγχειρητικών κηλών. Χρησιμοποιώντας ρομποτικά υποβοηθούμενα εργαλεία, ο χειρουργός επιτυγχάνει με εξαιρετική ακρίβεια, ιδιαίτερα δύσκολους χειρισμούς των ιστών και στην καθήλωση του πλέγματος.

Η μέθοδος αυτή προσφέρει μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση και χαμηλότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η ρομποτική χειρουργική συμβάλλει στη χειρουργική ακρίβεια, προστατεύοντας τους ιστούς και εξασφαλίζοντας τη  βέλτιστη αποκατάσταση και το ανώτερο λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή με μετεγχειρητική κήλη.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Στέφανος Λαζαρίδης είναι Διευθυντής Χειρουργός του τμήματος Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Παλινδρόμησης στην Ευρωκλινική Αθηνών. Εξειδικεύτηκε και άσκησε την Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Πεπτικού ως Διευθυντής επί σειρά ετών σε κορυφαία νοσοκομεία του Λονδίνου. Επίσης, το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κήλες κοιλιακού τοιχώματος (πρωτοπαθείς και μετεγχειρητικές), εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης. Εάν εμφανίζετε κάποια κήλη, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.