Η Σωστή Διάγνωση
H συμπτωματολογία της αχαλασίας του οισοφάγου σε κάποιες περιπτώσεις είναι παρόμοια με άλλα νοσήματα που είτε χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης (βλ. καρκίνος οισοφάγου), είτε δε χρήζουν καμίας χειρουργικής θεραπείας, ενώ η συντηρητική αγωγή είναι σε κάθε περίπτωση εντελώς διαφορετική.
Στη σύγχρονη ιατρική έχουμε μια σειρά από εξετάσεις διαθέσιμες για την πλήρη διάγνωση της αχαλασίας του οισοφάγου. Η κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικό και πολύ συγκεκριμένο ρόλο στην διάγνωση της πάθησης και στον αποκλεισμό διαφορετικών παθήσεων με παρόμοια συμπτωματολογία.
Οι απαιτούμενες εξετάσεις – συνήθως δε με αυτή τη σειρά – είναι:
● Ακτινολογική εξέταση (ακτινοσκόπηση, διάβαση οισοφάγου, οισοφαγογράφημα)
Είναι η απλούστερη, παλαιότερη και ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάγνωση της αχαλασίας. Η ακτινολογική εξέταση, ειδικά με τη χρήση βαρίου, μπορεί να δείξει διεύρυνση (διαστολή) του οισοφάγου και κατακράτηση τροφών και εκκρίσεων εντός του οισοφάγου. Καθότι εύκολη στην εκτέλεση, τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς, είναι η εξέταση πρώτης γραμμής για τις πιθανές περιπτώσεις αχαλασίας. Διενεργείται από ακτινολόγο και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία πλην μερικών ωρών νηστείας.
● Γαστροσκόπηση
Υπό μέθη, τοποθετείται μία κάμερα μέσα στον οισοφάγο η οποία επιτρέπει τον οπτικό έλεγχο του βλεννογόνου (του εσωτερικού καλύμματος) του οισοφάγου αλλά και την λήψη βιοψιών, που έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην διάγνωση, τόσο της αχαλασίας, όσο και άλλων παθήσεων (κυρίως του καρκίνου του οισοφάγου). Παρόλο που η εικόνα είναι διαγνωστική σε προχωρημένες καταστάσεις, η δυνατότητα λήψης βιοψιών καθιστούν την εξέταση αυτή αναντικατάστατη.
● Μανομετρία Οισοφάγου
Πρόκειται για την ειδικότερη και σημαντικότερη εξέταση για τη σωστή διάγνωση της αχαλασίας του οισοφάγου, αλλά και για το σχεδιασμό της θεραπείας. Πρόκειται για μια συσκευή σε σχήμα λεπτού σωλήνα που τοποθετείται στον οισοφάγο για 10 λεπτά περίπου, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής καταπίνει μικρές γουλιές νερού. Η συσκευή μετρά τις πιέσεις που αναπτύσσονται κατά μήκος του οισοφάγου κατά την κατάποση. Η όλη διαδικασία είναι ενοχλητική ομολογουμένως, αλλά σύντομη και κυρίως απολύτως απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου.