Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης

Εξωπεριτοναϊκή προσέγγιση (Totally ExaPeritoneal Procedure- TEP)

Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης.

Τα σημαντικότερα εξ αυτών υπήρξαν η χρήση πλέγματος – που πλέον είναι η βασική μέθοδος – και η λαπαροσκοπική επέμβαση – πάλι με χρήση πλέγματος.

Οι επιλογές των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων είναι δύο:

  • Η Διακοιλιακή προσέγγιση (TAP) – υπήρξε το αρχή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Η εξέλιξη της εξωπεριτοναϊκής προσέγγισης (TEP) ωστόσο, με τα δεδομένα πλεονεκτήματά της έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της σύγχρονης χειρουργικής
  • Η Εξωπεριτοναϊκή προσέγγιση (TEP) – αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ατραυματική επέμβαση αποκατάστασης κήλης η οποία τείνει να εξελιχθεί στο πρότυπο φροντίδας (standard of care)

Η επέμβαση γίνεται μέσω τριών μικρών (μισό ως ένα εκατοστό) τομών όπως στη φωτογραφία.

Με τη χρήση μια κάμερας (λαπαροσκοπίου), δύο εργαλείων και του ειδικού αερίου, «φουσκώνουμε» ένα φυσιολογικό χώρο μεταξύ των κοιλιακών μυών και του περιβλήματος των κοιλιακών οργάνων που λέγεται περιτόναιο.

Αφού ανατάξουμε (γυρίσουμε στη θέση του δηλαδή) τον κηλικό σάκο, τοποθετούμε το συνθετικό πλέγμα που κόβουμε στις κατάλληλες διαστάσεις. Με εξαίρεση μεγάλες ευθείες βουβωνοκήλες, δεν απαιτείται κανενός είδους στήριξη του πλέγματος. Οι φυσικές πιέσεις της κοιλιάς αναλαμβάνουν να το κρατήσουν στη σωστή θέση. Οι μικρές τομές στο δέρμα συγκλείονται με απορροφήσιμα ενδοδερμικά ράμματα (δεν φαίνονται και δεν χρειάζονται κόψιμο).

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της εξωπεριτοναϊκής προσέγγισης έναντι της διακοιλιακής;

Η μέθοδος TEP αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια τη χειρουργική μέθοδο εκλογής. Προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής – όπως σε όλες τις επεμβάσεις. Κυρίως όμως:

  • Είναι η πλέον ανατομική μέθοδος που δεν διατέμνει (κόβει) τους ιστούς,
  • τοποθετεί το πλέγμα σε προϋπάρχοντα φυσιολογικό ανατομικό χώρο
  • Δεν απαιτεί ραφές ή άλλου είδους στήριξη.

Ως εκ τούτου, η εξωπεριτοναϊκή προσέγγιση λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης (TEP) είναι πρακτικά ανώδυνη και επιτρέπει την ταχύτερη κινητοποίηση μετεγχειρητικά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εξωπεριτοναϊκής λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της βουβωνοκήλης (ΤΕΡ), αποτελεί το γεγονός ότι ολόκληρο το χειρουργείο λαμβάνει χώρα κάτω από το δέρμα και τους μυς, αλλά εξω από την κοιλιακή χώρα: δεν ερχόμαστε σε επαφή ποτέ και καθόλου με τα κοιλιακά όργανα (εντερο κτλ) ελαχιστοποιόντας την πιθανότητα βλάβης.

Η εξωπεριτοναϊκή λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης (ΤΕΡ) έχει μειονεκτήματα;

Η ίδια η επέμβαση έχει μόνο πλεονεκτήματα έναντι οποιασδήποτε άλλης μεθόδου. Ωστόσο, απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία προκειμένου να είναι επιτυχημένη. Έχω εκπαιδευθεί εξειδικευμένα στην επέμβαση αυτή,  έχοντας διενεργήσει αρκετές εκατοντάδες επεμβάσεις ως διεθυντής και έχοντας εκπαιδέυσει ειδικευόμενους χειρουργούς στην  εξωπεριτοναϊκή λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης (ΤΕΡ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι;

Μόλις περάσει η αναισθησία! Ουσιαστικά, περιμένουμε από τον ασθενή να σηκωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Πότε μπορώ να πιω και να φάω;

Αμέσως μόλις ανανήψετε από την αναισθησία.

Πότε μπορώ να πάω σπίτι;

Ακόμα και την ίδια μέρα.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;

Τα αυτοκόλλητα επιθέματα που χρησιμοποιούμε είναι αδιάβροχα. Οπότε ακόμα και την ίδια μέρα το ντουζ επιτρέπεται με προσοχή να μην φύγουν τα αυτοκόλλητα.

Πότε μπορώ να οδηγήσω;

Η οδήγηση δεν μπορεί να βλάψει το αποτέλεσμα του χειρουργείου. Ενδεχόμενος ξαφνικός πόνος κατά την οδήγηση ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο (ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ) για εσάς και τους γύρω σας. Συνιστάται η αποφυγή οδήγησης για 7 ημέρες και κατόπιν μια δοκιμή αναγκαστικού φρεναρίσματος.

Πότε μπορώ να αθληθώ;

Σε μια εβδομάδα (7 ημέρες) μπορείτε σταδιακά να αρχίσετε την άθληση. Καθώς ο χρόνος επούλωσης διαφέρει στον καθένα μας, είναι σημαντικό να «ακούμε» το σώμα μας. Αν κάτι προκαλεί πόνο, το αποφεύγουμε.

Ευ - Μεταβολισμός