Ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας στο σώμα και την υγεία.

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει πολλές βλάβες. Τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλες ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, άπνοια ύπνου και πολλά άλλα. Σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, αυτές οι ασθένειες επιφέρουν χαμηλότερη ποιότητα υγείας και ζωής γενικότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία ή πρόωρο θάνατο.

Η παχυσαρκία αποτελεί κύρια αιτία του διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή σοβαρή παχυσαρκία είναι περίπου 10 φορές πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν τον κίνδυνο θανάτου.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Ακρωτηριασμούς
  • Καρδιακή ασθένεια
  • Τύφλωση
  • Νεφρική Νόσο
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Διαταραχές του κυκλοφορικού και του νεύρων
  • Ανθεκτικές λοιμώξεις
  • Ανικανότητα

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την υψηλή αρτηριακή πίεση (επίσης γνωστή ως «υπέρταση»). Σχεδόν 3 από τις 4 περιπτώσεις υπέρτασης σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών. Αυτές περιλαμβάνουν στεφανιαία καρδιακή νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο.

Η American Heart Association θεωρεί την παχυσαρκία έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται με την παχυσαρκία. Τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και συνδέεται με την εκδήλωση καρδιακής αρρυθμίας η οποία μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν μειωμένη λειτουργικότητα των πνευμόνων με συνέπεια να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Είναι πιθανότερο να έχουν άσθμα και άλλες αναπνευστικές διαταραχές. Το άσθμα έχει αποδειχθεί ότι είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο συχνό μεταξύ των ατόμων με παχυσαρκία.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που πάσχουν από παχυσαρκία (περίπου 50-60%) έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 90%. Η υπνική άπνοια είναι μια πολύ σοβαρή αναπνευστική διαταραχή που συμβαίνει όταν το υπερβολικό λίπος στο λαιμό, το λαιμό και τη γλώσσα, αλλα και το αυξημένο βάρους του θωρακικού τοιχώματος, μπλοκάρουν τη δίοδο του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η απόφραξη προκαλεί άπνοια, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο σταματά να αναπνέει για κάποιο χρονικό διάστημα. Ένα άτομο με υπνική άπνοια μπορεί να έχει εκατοντάδες επεισόδια άπνοιας κάθε βράδυ. Τα επεισόδια άπνοιας μειώνουν την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα.

Οι πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν: υψηλή αρτηριακή πίεση, πνευμονική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια εως και εγκεφαλικό και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Επειδή τα επεισόδια άπνοιας διακόπτουν τον κανονικό κύκλο ύπνου, δεν επιτελείται μια βασική λειτουργία του ύπνου: η ξεκούραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και υπνηλία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η υπνηλία αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων..

Καθώς ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας ή και θανάτου από κακοήθειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Καρκίνος του ενδομητρίου
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Καρκίνος ωοθηκών
Μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Καρκίνος του οισοφάγου
Καρκίνος στο πάγκρεας
Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης
Καρκίνος στο συκώτι
Καρκίνος νεφρών
Καρκίνος θυροειδούς
Καρκίνος του προστάτη
Μη-Hodgkin λέμφωμα
Πολλαπλό μυέλωμα
Λευχαιμία

Για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται για όλους τους τύπους καρκίνου. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 52% υψηλότερο για τους άνδρες και 62% υψηλότερο για τις γυναίκες.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί στομαχικό οξύ ή εντερικές εκκρίσεις να επιστρέψουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Τα συνήθη συμπτώματα της ΓΟΠ περιλαμβάνουν καούρα, «δυσπεψία», παλινδρόμηση φαγητού, βήχα (ειδικά τη νύχτα), βραχνάδα και διάταση (πρηξίμο) της κοιλιάς. Μεταξύ του 10% και 20% του γενικού πληθυσμού, εμφανίζουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ τακτικά.

Η παχυσαρκία συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, διαβρωτικής οισοφαγίτιδας και σπάνια, καρκίνου του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα)

Η παχυσαρκία, ιδίως η σοβαρή παχυσαρκία, συμβάλλει σε πολλά προβλήματα οστών και αρθρώσεων αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών, αλλά και μειώνοντας την κινητικότητα και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Ασθένειες των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα)
Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Πόνος στην πλάτη/μέση
Pseudotumor cerebri, μια κατάσταση που σχετίζεται με τον αποπροσανατολισμό, τον πονοκέφαλο και την όραση.

Ευ - Μεταβολισμός
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ