Η Δεύτερη ευκαιρία

Η παχυσαρκία λοιπόν αποτελεί μια επικίνδυνο νόσο με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία.

Είναι από τη φύση της προοδευτική νόσος – επιδεινώνεται με το χρόνο.

Έχει αναγνωριστεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς υγείας ως ανθεκτική στην αντιμετώπισή της με συμβατικές θεραπείες – όπως η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων (δίαιτα), η άσκηση, τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Παρόλο που όλα τα παραπάνω, αποδεδειγμένα και αναγνωρισμένα από την επιστημονική κοινότητα, αποδίδουν μια απαισιόδοξη εικόνα, η αλήθεια είναι οτι πλέον η ιατρική διαθέτει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση στη φαρέτρα της:

Τη χειρουργική αντιμετώπιση. Πάνω από μια δεκαετία, η χειρουργική της παχυσαρκίας και του μεταβολισμού αναγνωρίστηκε ως η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση της σοβαρής παχυσαρκίας και τη διατήρη της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα.

Πως μπορεί η βαριατρική χειρουργική να βοηθήσει;

Η χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία οδηγεί εγγυημένα σε απώλεια 60-80% του υπερβολικού βάρους. Όταν συνδυάζεται με ένα περιεκτικό και πλήρες θεραπευτικό σχέδιο, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο για να σας προσφέρει μακροχρόνια απώλεια βάρους και να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ποιότητα της υγείας σας.

Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση ή την επίλυση πολλών παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και άλλα. Συχνά, τα άτομα που βελτιώνουν το βάρος τους μειώνουν ή σταματούν τα φάρμακα για τις παθήσεις τους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η σημαντική απώλεια βάρους μέσω της βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για πολλές άλλες συναρπαστικές ευκαιρίες για εσάς, την οικογένειά σας και το σημαντικότερο για την υγεία σας.

Πως λειτουργεί η χειρουργική του μεταβολισμού και της παχυσαρκίας;

Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις που έχουν δοκιμαστεί στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες. Μέσω της αυξανόμενης εμπειρίας και εμπεριστατωμένων μελέτών κάποιες από αυτές έχουν πλέον αποδείξει πόσο επιτυχημένες και ασφαλείς είναι.
Η χειρουργική επέμβαση – ανεξαρτήτως του τύπου που θα επιλεγεί από τον ασθενή σε συνεργασία με την ομάδα μεταβολισμού – αλλάζει την ανατομία του γαστρεντερικού σωλήνα (του πεπτικού συστήματος δηλαδή) – επηρρεάζοντας τον μεταβολισμό με πολλαπλούς τρόπους άμεσους και έμεσους.

Αμέσως:

1. Μειώνει τον όγκο του στομάχου. Έτσι ο όγκος τροφής που κατναλώνεται σε κάθε γεύμα είναι ένα μικρό ποσοστό αυτό που μπορούσε να καταναλωθεί προ της επέμβασης. Με την κατάλληλη προεγχειρητική εκπαίδευση και μετεγχειρητική παρακολούθηση ώστε να εδραιωθεί ενας σωστός τρόπος διατρφής μειώνονται δραστικά και οι θερμίδες που προσλαμβάνονται.

2. Μειώνεται η πείνα και η όρεξη και αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με μηχανικό τρόπο – η διάταση του στομάχου προκαλεί αίσθημα κορεσμού – όσο και με ορμονικούς μηχανισμούς καθώς μια από τις ορμόνες που προκαλούν πείνα εκκρίνεται από το τμήμα του στομάχου που οι επεμβάσεις είτε αφαιρούν είτε απομονώνουν.

3. Μεταβάλλεται η πέψη των τροφών επιταχύνωντας το χρονο διάβασης της τροφής από το έντερο ή/και μειώνοντας το ίδιο το μήκος του εντέρου από το οποίο περνάει η τροφή.

Εμέσως:

1. Ταχεία απώλεια σημαντικού βάρους. Αναλόγως της επέμβασης αναμένεται απώλεια βάρους της τάξης του 60-80% του υπερβολικού βάρους (δλδ του βάρους πάνω από το σωματικό) μέσα σε 2 χρόνια. Το περισσότερο από αυτό χάνεται μέσα στους πρώτους 6 μήνες. (Ένας άνθρωπος με επιπλέον βάρος 60 κιλών αναμένεται να χάσει στους πρώτους 6 μήνες περίπου 36-50 κιλά!) Αυτό έχει ως συνέπεια την δυνατότητα έναρξης άσκησης με ασφάλεια, η οποία αυξάνει τις καύσεις και οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του βάρους.

2. Όπως αναφέραμε ο χρόνος δράσης της επέμβασης στην απώλεια βάρους διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή – πάντα με την κατάλλη εκπαίδευση και παρακολούθηση – ο ασθενής διανύει μια περίοδο όπου ακολουθώντας μια ιδιαίτερα εύκολη και επιτυχημένη διατροφή ανακτά την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και κυρίως, “επανεκπαιδεύται” σε μια σωστή και υγιεινή διατροφή που θα του επιτρέψει να ελέγχει το βάρος του για πολλά χρόνια μετά.

Η χειρουργική μεταβολισμού και παχυσαρκίας είναι ακίνδυνη;

Δεν υπάρχει ακίνδυνη χειρουργική επέμβαση όπως δεν υπάρχει ακίνδυνο φάρμακο.

Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας για τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση είναι εξαιρετικά χαμηλό (3 στα 1000) και παρόμοιο με αυτό της χολοκυστεκτομής – μιας από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις. Και αυτό το ιδιαίτερα ασφαλές ποσοστό ισχύει παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία έχουν και αρκετά συνοδά προβλήματα υγείας που αυξάνουν το ρίσκο του χειρουργείο, γεγονός που δεν ισχύει για την χολοκυστεκτομή.

 

Ως εκ τούτου, όσον αφορά στη θνησιμότητα, τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους, καθιστώντας τις από τις ασφαλέστερες επεβάσεις.

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι επεμβάσεις αυτές δεν ανήκουν στη γενική χειρουργική εκπαίδευση κανενός συστήματος υγείας του κόσμου. Απαιτούν χρονοβόρα και αποκλειστική εξειδίκευση τουλάχιστον ενός έτους σε ένα μεγάλο κέντρο βαριατρικής χειρουργικής προκειμένου να διενεργούνται και να παρακολουθούνται ασφαλώς.

Ορίζοντας την Επιτυχία: “ΕΥ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ”

Για να ορισθεί η επιτυχία της χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι απαραίτητο να ενστερνιστεί κάποιος δύο παραμέτρους που αναφέρονται και στο πρώτο κεφάλαιο:

1. Η βαριατρική χειρουργική, δεν αποτελεί μια ανεξάρτητη μέθοδο αντιμετώπισής της παχυσαρκίας και του μεταβολισμού, αλλά το μοναδικό και μακράν το αποτελεσματικότερο μέσο για την επίτευξη του στόχου.
2. Ο στόχος δεν είναι απλά η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (δλδ η απώλεια βάρους) αλλά και τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των νοσημάτων του – ο «ευ-μεταβολισμός» – που συνδυαζόμενα θα επιτρέψουν στον ασθενή να ξαναπάρει τον έλεγχο του βάρους του στα χέρια του και να διατηρήσει τόσο το βάρος όσο και την υγεία του για πολλά χρόνια.

Οι επεμβάσεις – οποιαδήποτε επιλεγεί ως κατάλλη από την άρτια εκπαιδευμένη ομάδα – δρουν καταλυτικά και ανεξάρτητα άλλων παραγόντων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο ετών. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια βάρους. Το παρακάτω γράφημα είναι ενδεικτικό των αναμενώμενων αποτελεσμάτων του μέσου συνεργαζόμενου ασθενούς με μια κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα χειρουργικής παχυσαρκίας.

 

 

 

Η επιτυχία λοιπόν ορίζεται από την δυνατότητα του ασθενούς να παρει τον έλεγχο του βάρους του και να συντηρήσει την απώλεια μετά το πέρας της επίδρασης της επέμβασης.

Τα συστατικά της επιτυχίας
  1. Η διεπιστημονική προσέγγιση του ασθενούς από άρτια εκπαιδευμένη ομάδα αποτελούμενη από Χειρουργό, Ενδοκρινολόγο, Διατροφολόγο, Ψυχίατρο. Το πρώτο αυτό βήμα απαιτεί την συλλογή όλων των πληροφοριών που συνθέτουν το μεταβολικό προφίλ του ασθενούς. Ο κάθε ένας από τους ειδικούς συλλέγει σημαντικές πληροφορίες από τη δική του οπτική γωνία. Η ομάδα κατόπιν συνθέτει ένα μεταβολικό προφιλ βάσει του οποίου προτείνεται στον ασθενή η καταλληλότερη γι αυτόν επέμβαση. Βάσει αυτού
  2. Η προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς.
  3. Η διενέργεια μιας άρτιας επέμβασης από πραγματικά εξειδικευμένο χειρουργό
  4. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς από την ομάδα χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Ευ - Μεταβολισμός
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ