Γιατί δεν χάνω κιλά;

Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων είναι το πρωταρχικό μέτρο στον αγώνα ενάντια στο στην παχυσαρκία όπως ήδη εξηγήσαμε. Μέσο- και Μάκρο – πρόθεσμα όμως ακόμα και η ίδια η δίαιτα συμβάλλει στην πρόοδο της παχυσαρκίας!

Η διατροφική απώλεια βάρους προκαλεί βιολογικές μεταβολές με μακροπρόθεσμη δράση που συμβάλλουν στην επαναφορά του βάρους.

• Μία από αυτές τις μεταβολές επηρεάζει την ενεργειακή ισορροπία: Όταν ένα άτομο ξεκινάει μια δίαιτα, μειώνει δραστικά την τροφή που καταναλώνει, και αρχικά, χάνει βάρος.

• Όταν ένα άτομο χάνει βάρος, το σώμα «σκέφτεται» ότι λιμοκτονεί και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας (δλδ τον βασικό μεταβολικό ρυθμό – BMR)προκειμένου να διατηρησει ενέργεια (θερμίδες) για περίπτωση ανάγκης. (Αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος πρακτικά κάθε έμβιου όντος.)

• Η μείωση της ενεργειακής δαπάνης (BMR) κατά τη δίαιτα, απαιτεί, ο διαιτόμενος να τρώει ακόμη λιγότερες θερμίδες από κάποιον ίσου σωματικού μεγέθους (ο οποίος ποτέ δεν ήταν σε δίαιτα) , προκειμένου να διατηρηθεί η απώλεια βάρους που επιτεύχθηκε!

Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερης τροφής είναι δύσκολη μετά από μια δίαιτα, διότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στις ρυθμιστικές αρχές της όρεξης που αυξάνουν την επιθυμία για φαγητό και την ποσότητα τροφής που μπορεί να καταναλωθεί. Αυτές οι αλλαγές που προκαλούνται από τη διατροφή ευνοούν ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και το βάρος επανακτάται. Επειδή δε, οι συνθήκες που ευθύνονται για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης και την αυξημένη τάση για φαγητό, επιμένουν μακροπρόθεσμα, ένα άτομο συχνά όχι μόνο θα επανακτήσει το σύνολο του χαμένου βάρους, περισσότερο. (το λεγόμενο φαινόμενο γιο-γιο – Kelly D. Brownell, Yale University)

Μια άλλη βιολογική αντίδραση που συμβαίνει με τη δίαιτα συνεπάγεται μεταβολές στο μεταβολισμό του λίπους που μειώνουν την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και αυξάνουν την ικανότητα αποθήκευσης λιπώδους ιστού. Με τη διατροφική απώλεια βάρους (δλδ τη δίαιτα), η ποσότητα του διαιτητικού (προσλαμβανόμενου με την τροφή) λίπους που καίει το σώμα μειώνεται κατά περίπου 50 τοις εκατό. Επιπλέον, η δίαιτα μειώνει την ποσότητα λίπους που καίει το σώμα για καύσιμα κατά τη διάρκεια δραστηριότητας χαμηλής ποιότητας, όπως το περπάτημα, ο καθαρισμός του σπιτιού, η ετοιμασία δείπνου ή η εργασία σε έναν υπολογιστή. Συνολικά, η διατροφική απώλεια βάρους μειώνει τη χρήση λίπους για καύσιμα και αυξάνει την ικανότητα αποθήκευσης για το λίπος που δεν χρησιμοποιείται. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε προοδευτική αύξηση της συσσώρευσης λίπους, ακόμη και αν το άτομο δεν υπερκατανάλωνει τροφή.

Περίληψη

Πολλοί παράγοντες που δρουν σε ένα γενετικό υπόβαθρο προκαλούν αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Οι καταστάσεις που σχετίζονται με την αύξηση βάρους και τις βιολογικές αλλαγές στο σώμα που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της αύξησης βάρους συμβάλλουν στην πρόοδο της νόσου, συχνά παγιδεύοντας το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο αύξησης βάρους.

Ευ - Μεταβολισμός
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ