Αχαλασία οισοφάγου

Η Αχαλασία του οισοφάγου αποτελεί το αντίθετο άκρο της Γαστρο-Οισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ) στο φάσμα των παθήσεων της Καρδιο-Οισοφαγικής Συμβολής (ΚΟΣ) (δλδ της ένωσης του στομάχου με τον οισοφάγο).

Αχαλασία σημαίνει αδυναμία χάλασης, δλδ χαλάρωσης/ηρεμίας. Στην περίπτωση της Αχαλασίας του Οισοφάγου, ο Καρδιο-οισοφαγικός σφιγκτήρας αδυνατεί να χαλαρώσει, ακόμα και όταν καταπίνουμε, με συνέπεια η τροφή να παραμένει στον οισοφάγο και να μην περνάει στο στομάχι εύκολα. Επιπλέον, οι συντονισμένες περισταλτικές κινήσεις του οισοφάγου υπό φυσιολογικές συνθήκες, αποσυντονίζονται και μειώνονται σε αριθμό – γίνονται δηλαδή αναποτελεσματικές.

Εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ 25-60 ετών και επηρρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Αχαλασίας του Οισοφάγου;

Καθώς ο οισοφάγος με περισταλτικές κινήσεις συνεχίζει να ωθεί ανεπιτυχώς το φαγητό προς το στομάχι προκαλούνται συμπτώματα στον ασθενή:

  • Δυσφαγία – δλδ δυσκολία ή και αδυναμία κατάποσης συνηθέστερα στη στερεή τροφή και σε προχωρημένες καταστάσεις και στα υγρά.
  • Ισχυρός πόνος στο στήθος που μπορεί να αντανακλά στο λαιμό. Αυτό μπορεί να κρατήσει αρκετά λεπτά της ώρας και κάποιες φορές υφίεται αυτόματα. Άλλες φορές χρειάζεται λίγο νερό ή άλλο υγρό για να «βοηθήσει» στην κατάποση. Με την πάροδο του χρόνου όμως ο ασθενής καταφεύγει στην πρόκληση εμετού προκειμένου να αδειάσει ο οισοφάγος και να να ανακουφιστεί.
  • Δύσωσμη αναπνοή και ερυγές (ρέψιμο), εμετός με άπεπτες τροφές.
  • Οπισθστερνικός καύσος – «καούρες» στην καθομιλουμένη
  • Απώλεια βάρους – καθώς ο ασθενής αδυνατεί ή/και αποφεύγει να φάει

Πως διαγιγνώσκεται η αχαλασία του οισοφάγου;

Οι βασικές διαγνωστικές εξετάσεις για την αχαλασία του οισοφάγου είναι:

  • Διάβαση οισοφάγου με ακτινοσκιερό υγρό. Πρόκειται για μια ακτινολογική εξέταση κατά την οποία ο εξεταζόμενος πίνει ένα υγρό που φαίνεται έντονα στην ακτινογραφία. Ακολουθεί μια σειρά ακτινογραφιών (σαν βιντεο). Η εξέταση δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα όταν υπάρχει αχαλασία οισοφάγου.
  • Μανομετρία οισοφάγου. Πρόκειται για μια γαστρεντερολογική εξέταση κατά την οποία μέσω μιας γαστροσκόπησης τοποθετείται ένα εξαιρετικά λεπτό καλώδιο που μετράει τις πιέσεις που ασκούνται στον οισοφάγο στη διάρκεια μιας ημέρας. Αποτελεί την ακριβέστερη μέθοδο διάγνωσης της αχαλασίας.
  • Γαστροσκόπηση – για τη λήψη βιοψιών

Κάποιες φορές – αναλόγως των συμπτωμάτων, της διάρκειας αυτών, της ηλικίας του ασθενούς κ.α. – χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία – για τη λεπτομερέστερη απεικόνιση της περιοχής.

Ποια είναι η θεραπεία της Αχαλασίας του Οισοφάγου;

Η θεραπεία της Αχαλασίας του Οισοφάγου είναι κατά προτεραιότητα χειρουργική – η λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller. Με την πρόοδο της ελάχιστα επεμβατικής/λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η νοσηρότητα και οι επιπλοκές που συνόδευαν την πολύωρη και εργώδη ανοιχτή επέμβαση έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Πλέον, η επέμβαση αυτή διαρκεί μέχρι 2 ώρες και η νοσηλεία μετεγχειρητικά είναι ως 3 ημέρες, αναλόγως της γενικής κατάστασης του ασθενούς. Τα αποτελέσματα δε, είναι εντυπωσιακά και γίνονται αισθητά άμεσα μετεγχειρητικά από τον ασθενή.

Όσον αφορά στους ασθενείς που για άλλους λόγους υγείας δεν μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση, υπάρχει η επιλογή φαρμακευτικής θεραπείας ή γαστρεντερολογικής παρέμβασης με διαστολές του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Παρόλο που υπολείπονται σημαντικά της χειρουργικής επέμβασης σε αποτελεσματικότητα, μπορούν να προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ευ - Μεταβολισμός